Investeringen nemen verder toe

De Dutch Datacenter Index toont momenteel een vrij stabiel beeld. De groei in vierkante meters en vermogen zwakt lichtjes af, terwijl de investeringen juist wat versnellen. De groei blijft dus op een constant hoog niveau. De groei wordt net als de laatste jaren vooral gedreven door de groei van colocatie. 

Terugkijkend op de laatste drie maanden is de groei in vierkante meter datavloer en in gebruikt vermogen opnieuw een paar punten vertraagd. Op zich is dat niet ongebruikelijk in het eerste kwartaal van het jaar en daarom hadden we deze vertraging in de vorige analyse ook al ingecalculeerd. De groei in investeringen is juist wat verder toegenomen, wat aangeeft dat er voldoende vertrouwen is onder datacenterbeslissers.

Zoals gebruikelijk zorgen vooral de multi-tenant datacenters voor de groei, terwijl single tenant datacenters redelijk stabiel blijven. Hoewel we zien dat workloads het on-premises datacenter blijven verlaten door cloud, hosting en colocatie, zien we ook dat decentrale workloads de bezemkasten verlaten en verplaatst worden naar de centrale serverroom of datacenter. De datavloer blijft van dezelfde omvang, maar moet wel aan steeds hogere eisen voldoen.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Mei 2018

  Feb – Apr Mei – Jul Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 58 60 62
Vermogen 63 65 68
Investeringen 67 66 70
Totaal 64 64 68
       
Multi-tenant 75 77 80
Single tenant 50 50 53

 

Vooruitblik

Voor de komende drie maanden zien we dat de groei stabiel op een hoog niveau blijft voor wat betreft de vloeroppervlakte en het vermogen. De investeringsbereidheid gaat in vergelijking met maart weer een puntje omhoog. Deze licht toegenomen bereidheid om te investeren trekt zich door voor de komende 12 maanden, waardoor ook de algehele 12-maandelijke vooruitblik met een punt omhoog wordt getild.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Mei 2016 – Mei 2018

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.