‘Serverruimtes vereisen speciale aanpak schoonmaakonderhoud’

“Het schoonmaken van een computerruimte of datacenter is gespecialiseerd werk. Voor het compleet leeghalen van een patchkast, het inwendig reinigen van server- en telecommunicatie apparatuur heb je echte vakmensen nodig.” Dat zegt Cors de Kort, directeur van Anico schoonmaakdiensten en specialistische service. Hij heeft inmiddels ruim 25 jaar ervaring op het gebied van computerreiniging en ruim 15 jaar actief in de schoonmaak van datacenters, computerruimtes en serverapparatuur.

“Wij zien dat in veel serverruimtes en datacenters het schoonmaakonderhoud steeds belangrijker wordt. En wordt dan ook steeds meer een beroep op bedrijven als Anico gedaan. Dat is ook logisch. Een schoon datacenter oogt niet alleen beter, het draagt bovendien bij aan een goede koeling en een optimale en bedrijfszekere omgeving”, aldus De Kort.

Server- en data-apparatuur zijn gevoelig voor stof. Ook vocht- en rookmelders kunnen onder invloed van stof storingen gaan vertonen. “Voorkomen van vervuiling is echter niet altijd mogelijk. In de ruimtes wordt gewerkt en wij zien regelmatig uitbreiding van het aantal kasten, aanpassingen van de installaties en de nodige verbouwingen.”

Spoedactie serverapparatuur

“Als Anico zijn wij er op ingericht dat onze specialisten snel in actie kunnen komen als het tijdens de bouw of bij een verbouwing fout gaat. Men laat dan bijvoorbeeld per abuis de deur naar de serverruimte open staan, terwijl er elders gebouwd wordt. Of er is in de buurt van een patchkast iemand aan de slag met een boormachine zonder afzuiging. Als dit gebeurt in de buurt van rack- of patchkasten vol met apparatuur ontstaat er een acuut probleem. Immers, de ventilatoren die voor koeling zorgen zuigen dan bouwstof aan en creëren daarmee een latent probleem.”

Vaak maakt Anico van een dergelijke situatie een combi. “Wij pakken dan de hele ruimte aan – inclusief de ondervloer. We maken alle patchkasten van binnen en van buiten schoon én de apparatuur van binnen. Het gaat dan om servers, strorage-apparaten en switches van soms wel 100.000 euro per stuk. Het gaat dan allemaal in één keer door onze handen.”

Nadat alle apparatuur is gelabeld en gemarkeerd wordt de betreffende apparatuur dan door Anico’s specialisten losgekoppeld en vervolgens buiten de serverruimte gedemonteerd.

De Kort licht toe: “Hierbij worden onder meer de schijven, voedingen en ventilatoren uit de machines gehaald. Vervolgens wordt het geheel met speciale compressoren en stofzuigers behoedzaam gereinigd. Hierna wordt alles weer op de oorspronkelijke plek gemonteerd, de machine wordt gesloten en teruggeplaatst. Een collega heeft dan inmiddels het rack of de patchkast gereinigd. Hierna wordt de apparatuur teruggeplaatst en wordt de vooraf nauwkeurig gemerkte bedrading weer correct aangesloten.”

Omdat veel apparatuur tijdens kantoortijd niet uit kan, komt het regelmatig voor dat dergelijk werk in de weekenden of avonduren wordt uitgevoerd.

Onderscheidend dienstenpakket

In de afgelopen 15 jaar is het dienstenpakket van Anico flink uitgebreid, vertelt De Kort. “Wij hebben geïnvesteerd in onder andere opleidingen, in geschikte anti-ESD kleding en stofzuigers. Ook hebben we zelf speciale blaasapparatuur ontworpen, die is voorzien van vochtfilters. Hiermee kunnen wij klanten optimaal van dienst kunnen zijn.”

“Zo kunnen wij voor en tijdens werkzaamheden stofmetingen verrichten en rapporteren conform het ISO 14644-1 protocol voor clean rooms en serverruimten. Ook na het werk meten wij het aantal stofpartikels in de lucht, zodat duidelijk is dat de betreffende ruimtes echt schoon zijn en voldoen aan een level 7 of 8 conform de genoemde ISO-norm.”

Dit heeft er in geresulteerd dat Anico het aantal klanten de afgelopen jaren flink heeft zien toenemen. “Bij steeds meer grote bedrijven en overheidsinstanties verzorgen wij – bijvoorbeeld – periodiek het schoonmaakonderhoud van alle MER’s en SER’s. We zien dat hierbij bovendien dat men steeds meer kiest voor gespecialiseerde bedrijven als Anico. Men vindt schoonmaakonderhoud belangrijk, maar vertrouwt het werk niet toe aan de – zeg maar – gewone schoonmaker met een emmer sop. Daarnaast hebben goede contacten en contracten met een aantal datacenters en grote bouwbedrijven die ons inschakelen voor periodiek werk. Maar bijvoorbeeld ook opleveringsschoonmaak van datazalen.”

‘EDS-preventie is cruciaal’

Om schade als gevolg van statische elektriciteit te kunnen voorkomen, moet onder andere de vloer van een datazaal geleidend zijn. Ook moet de vloer in contact staan met een aardend systeem, dat op zijn beurt weer is verbonden met de vloer van het gebouw.

Cors de Kort, directeur van Anico schoonmaakdiensten: “De beste weerstand ligt tussen de 106 en 1010 ohm. Deze weerstand kunnen wij helpen verkrijgen door de oppervloer te reinigen met een gel. Daarmee wordt de vloer ontdaan van vuil en strepen en dergelijke. Door de tegels vervolgens te conserveren met een sneldrogende en geleidende toplaag die polymeer bestaat, krijgt de vloer weer goede geleidende eigenschappen waarmee het optreden van ESD wordt voorkomen.”

“Met de speciaal daarvoor ontwikkelde Metriso-meetapparatuur kunnen wij voor en na behandeling de doorgangsweerstand van computervloeren meten. Net als de luchtvochtigheid en de temperatuur. Het resultaat van deze metingen verwerken wij in een rapport, waarin wij tevens een eventueel onderhoudsadvies geven dat antwoord geeft op de vraag hoe de condities van de vloeren het beste op peil kunnen worden gehouden.”

Van plafond tot ondervloer

De Kort: “Wij hebben er plezier in het schoonmaakonderhoud goed aan te pakken. Dat geldt voor de hoge kabelgoten, op en in de racks en natuurlijk ook onder de vloer. Die ruimte wordt snel vergeten, terwijl de luchtstromen voor koeling in veel gevallen juist onder de vloer loopt. Deze computervloer demonteren wij in delen. Dat gebeurt zodanig dat er geen gevaar ontstaat voor instabiliteit. Daarbij wordt de open vloer ook met Pilons afgezet om te voorkomen dat mensen ten val komen. Na het afvoeren van alles – zoals wij dat noemen – ‘wat niet in een stofzuiger past’ en het grondig stofzuigen van de ondervloer, wordt deze klamvochtig afgenomen en bouwen wij de vloer weer netjes dicht. Wij gebruiken altijd uitsluitend voorbevochtigde microvezeldoeken en daarmee maken wij dan ook de kabels en goten onder de vloer grondig schoon.”

Ervaring telt

Cors de Kort deed tijdens zijn studie veel schoonmaakervaring op bij het schoonmaakbedrijf van zijn vader (de firma DKH). Na het afronden van een informatica-opleiding werkte hij onder meer bij Philips in Apeldoorn (PTDSN) als systeembeheerder van een P7000. In 1990 startte hij met COmputer Reiniging Service CORS dat hij begin 1999 verkocht aan Abilis Cemsto (later ISS). Bij deze firma was hij ruim 2 jaar werkzaam was als productmanager elektronicareiniging.

Eind 2001 startte hij met Anico schoonmaakdiensten, waar hij nu leiding geeft aan 90 medewerkers die regionaal zo’n 120 panden schoonmaken. Ook is De Kort verantwoordelijk voor Anico Service. Dit is een team specialisten dat door het hele land – en soms ook nog daarbuiten – server(ruimte)reiniging en schoonmaakonderhoud in datacenters verricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.