‘ABB zit in de nerven van de samenleving’

ABB heeft de divisies Electrification Products, Robotics & Motion, Power Grids en Industrial Automation versterkt met een speciaal ‘Segment team Datacenters’. Een logische ontwikkeling dat nog eens het almaar toenemende belang onderstreept van een goed draaiend datacenter. De ervaring die ABB met deze krachtenbundeling inmiddels heeft opgedaan, werd ingezet en gedeeld tijdens een drukbezocht seminar in De Woonindustrie te Nieuwegein, waar ABB een Experience Center heeft. Een locatie die naadloos past bij de jongste ontwikkelingen op het gebied van datacentertechnologie. Robin Koeken, de manager van het ABB Segment team Datacenters, had een strak inhoudelijk programma samengesteld met een sterke line-up aan sprekers.

De aftrap werd gegeven door Stijn Grove, de directeur van de Dutch Data Center Association. Hij gaf een overview van het Nederlandse datacenterlandschap en stond met name stil bij de impact die datacenters hebben op de Nederlandse economie. Grove noemde het zelfs ‘het fundament van onze economie’. De gigantische toename van data en de stormachtige groei van IoT vraagt om steeds meer capaciteit van het datacenter en zorgt daardoor ook voor meer vraag naar energie maar levert de maatschappij ook restwarmte op. Een fenomeen waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Grove gaf een mooi praktijkvoorbeeld waarbij datacenterrestwarmte van 35oC prima benut kan worden voor de opwarming van huishoudens of juist kan dienen voor de koeling van het datacenter zelf. De internet-economie en daarbij de datacentermarkt is naast een energieleverancier ook een niet te stuiten werkgever aan het worden. Vandaag de dag levert zij nu al ruim 300.000 full time werknemers op en dit zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen.

Tulpenmanie

De deelnemers, variërend van eigenaren van commerciële datacenters, partners, toeleveranciers en Enterprise datacentermanagers, kregen na het betoog van Stijn Grove een lezing van Dave Sterlace voorgeschoteld, de Global Head of Data Center Technology van ABB. Sterlace ging de diepte in door in te zoomen op de toenemende vraag naar datacentercapaciteit. Hij legde het publiek de centrale vraag voor: ‘What happens in an internet minute’? En dat is nogal wat. We maken hier dagelijks deel van uit. Of het nu gaat om Facebook, Spotify, Google, LinkedIn, Twitter, YouTube of Skype: de Digital World is nog maar aan het begin van haar bestaan en vraagt om deskundige antwoorden. ABB speelt hierbij een zeer duidelijke rol op de voorgrond. Met de inzet van Hyper-growth requirements, Hyper-scale infrastructure, 5G, Cloud Computing kan de Digital World bediend worden. De Digital World of zoals Sterlace het noemde: ‘Everything connected and automated’ levert ongekende mogelijkheden. Zo is mede dankzij de blockchain technologie Cryptocurrency op de markt gekomen met alle gevolgen van dien. Hierbij trok Sterlace glimlachend de vergelijking tussen de Bitcoin hype de Tulpenmanie in de 17e eeuw.

Sterlace leverde na de pauze nog een extra bijdrage door een overview te geven van het ABB digital portfolio met o.a. het digital substation, UniGear, en het flexibele plug-in distributiesysteem SmissLine. Een systeem dat aan het eind van dit seminar tijdens de rondleiding in praktijk werd getoond. Na Dave Sterlace kreeg het publiek van Robert Daems (van ABB Power Grids Division) een inkijkje in het modulaire datacenter en de technologie daarachter. Met name de ABB eHouse solution en de SKID oplossing voor de modulaire datacenters werd uitvoerig uitgediept. Hierbij kon Daems vooral putten uit de ervaringen die ABB heeft opgedaan in de industriële toepassingen. De klant heeft volgens Daems een toenemende behoefte aan compacte substations die snel reageren, substations in de omgeving en een tijdelijke switchroom.

Robert Daems liet in zijn tweede lezing zien hoe het in de praktijk bij het datacenter van Serverius ging en hoe hier het ABB SmissLine systeem is toegepast.

Silo’s elimineren

De oproep van Robin Koeken om vooral bestaande ervaringen en ideeën opgedaan tijdens het seminar met elkaar te delen, werd direct in praktijk gebracht tijdens de coffee break (en tijdens de later volgende lunch). Wellicht was dat ook de reden dat er volop interactie was tussen de deelnemers en Arto Lind, de Data Center Automation Specialist van ABB. Lind zoomde in op het ABB Ability Data Center Automation System waarbij de traditionele silo’s te lijf worden gegaan en er dankzij één display management systeem de operationele slagkracht en efficiency beter in beeld wordt gebracht. ABB werkt in het datacentersegment nauw samen met Rittal en HPE. Als afsluitende keynotespreker had ABB Rainer Kirsch, de Business Development Manager Data Center Facility Consulting van HPE, bereid gevonden zijn visie te geven op de digital transformation waarin we ons nu bevinden of zoals Kirsch het noemde: ‘We live in a world where everything computes’. Dit vraagt om nieuwe ideeën en innovatie, waarbij Kirsch Gartner aanhaalde dat in 2020 zesentwintig miljard apparaten met elkaar verbonden zullen zijn.

Zelf ervaren tijdens afsluitende rondleiding

Na de lezingen kregen de deelnemers de mogelijkheid om zelf te ervaren dat ABB in de nerven van de samenleving actief is. Zo kreeg men in de Living Space Experience de mogelijkheden van Busch-Jaeger (een label van ABB) te zien. Zo stond er bijvoorbeeld een opstelling van een woonkamer, slaapkamer en hal met alle gemakken van een Smart Home. Van de besturing met tablet en smartphone tot een speciale kook- en dinerscene, waarbij verlichting, jaloezieën, temperatuur en muziek automatisch worden aangepast aan de gemoedstoestand en setting.

Ook werd met een live demonstratie van een zes-assige robot duidelijk gemaakt dat ABB 40 jaar geleden de eerste elektrische industriële robot ter wereld lanceerde en daarbij ook de eerste industriële verfrobot ter wereld. Tegenwoordig zijn meer dan 160.000 ABB-robots operationeel – misschien wel de grootste geïnstalleerde basis ter wereld – die monotone of gevaarlijke taken overal uitvoeren, van auto’s tot blikfabrieken. Veel bezoekers veerden op bij het zien van een demo-opstelling van een stroomverdeler en het ABB SmissLine distributiesysteem dat zonder interruptie van de stroomvoorziening kan worden vervangen. In een nagebouwde hotelkamer en hotelgang werd nog eens duidelijk gemaakt waarom noodstroom zo belangrijk is en dan met name de noodverlichting. Zonder een hand voor ogen te zien, is het haast onmogelijk de uitgang te vinden bij een calamiteit en noodstroomverlichting (dat wettelijk is vereist) geeft voldoende licht om het pand te verlaten. Zo konden de deelnemers real-time beleven wat de keynote-sprekers verteld hadden.

All images © 2018 – Robert Aarts Photography – All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.