Google investeert 500 miljoen euro in datacenter in Eemshaven

Google investeert 500 miljoen euro in de uitbreiding van zijn datacenters in de Eemshaven. Hiermee komt de totale investering van het bedrijf in het datacenter uit op bijna 1,5 miljard euro.

Het datacenter in de Eemshaven wordt door Google onder andere ingezet voor het hosten van Gmail, Maps en YouTube. Het bedrijf meldt dat de vraag naar deze Google-diensten blijft toenemen. Om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen breidt het bedrijf zijn datacenter in de Eemshaven uit.

Bijdrage leveren aan de gemeenschap

Google meldt de Eemshaven destijds vanwege verschillende redenen als locatie te hebben gekozen voor zijn Nederlandse datacenter. Denk hierbij aan de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Google noemt echter ook de steun van de lokale gemeenschap van belang en stelt blij te zijn via de creatie van banen en investeringen in lokale projecten een bijdrage te kunnen leveren aan de gemeenschap.

Google meldt op basis van onderzoek door Copenhagen Economics dat het datacenter in de Eemshaven sinds 2014 een positieve bijdrage van 800 miljoen euro heeft opgeleverd aan de Nederlandse economie. Het bedrijf geeft aan in de afgelopen jaren 950 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in de regio en ongeveer 2.200 banen te hebben gecreëerd in de periode 2014-2017, die vooral gerelateerd zijn aan de bouw.

‘Groningen heeft techbedrijven veel te bieden’

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat was aanwezig bij de bekendmaking vandaag van het onderzoek en de uitbreiding. “De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert”, aldus minister Wiebes.

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond plaatst de Google pin waar de uitbreiding van het datacenter zal komen. Op de foto v.l.n.r.: Patrick Brouns (Provincie Groningen), René Paas (Commissaris van de Koning Provincie Groningen), Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Burgemeester Marijke van Beek (Eemsmond) en Dieter Kern (Google)

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond plaatst de Google pin waar de uitbreiding van het datacenter zal komen. Op de foto v.l.n.r.: Patrick Brouns (Provincie Groningen), René Paas (Commissaris van de Koning Provincie Groningen), Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Burgemeester Marijke van Beek (Eemsmond) en Dieter Kern (Google)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.