EU-project voor ontwikkeling emissieloos alternatief voor dieselgeneratoren

Een nieuw project van de Europese Unie (EU) moet gaan leiden tot een transporteerbaar en emissieloos alternatief voor dieselgeneratoren, die in de datacentersector veel worden ingezet als noodstroomvoorziening. Het project richt zich specifiek op de ontwikkeling van proton exchange membrane brandstofcellen. Twaalf Europese bedrijven nemen deel aan het project, dat de naam EVERYWH2ERE draagt. De EU stelt in totaal 6,8 miljoen euro beschikbaar.

FCH-logo Dit meldt het Zweedse bedrijf PowerCell Sweden, dat bij het Europese project betrokken is. De proton exchange membrane brandstofcellen waar binnen het project aan wordt gewerkt zijn brandstofcellen die werken met een polymeerelektroliet voorzien van katalysatoren. "De systemen zijn gebaseerd op de PowerCell S2 en de PowerCell S3 en worden ontwikkeld voor plug-and-play gebruik. Zij kunnen worden gebruikt op bouwlocaties, muziekfestivals en andere plekken waar tijdelijk behoefte is aan energie. Twee voordelen van brandstofcellen zijn dat zij stil zijn en naast water geen emissies creëren", legt Per Ekdunge, CTO van PowerCell, uit.

Expertise samenbrengen

Door een Europees project op te starten wil de EU expertise op het gebied van brandstofcellen uit EU-lidstaten samenbrengen om kosteneffectieve oplossingen te ontwikkeling die zowel technisch als logistiek haalbaar zijn. Het project is op 1 februari van start gegaan en heeft een looptijd van vijf jaar. De deelnemers aan het project zijn:

  • Acciona Construccion (Spanje)
  • Environment Park (Italië)
  • Fundación para el Desarrollo de las Nuevas Tecnologías del Hidrógeno en Aragón (Spanje)
  • Genport (Italië)
  • Green Music Initiative / Delta1 gUg (Duitsland)
  • ICLEI European Secretariat (Duitsland)
  • Linde Gas Italia (Italië)
  • Mahytec (Frankrijk)
  • RINA Consulting (Italië)
  • Swiss Hydrogen (Zwitserland)
  • VTT Technical Research Centre of Finland (Finland)
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.