Siemens introduceert fijnstofsensor

De nieuwe fijnstofsensor van Siemens (bron foto: Siemens)

De divisie Building Technologies van Siemens introduceert een nieuwe fijnstofsensor voor gebouwen op de markt gebracht. Fijnstof levert bij datacenters die gebruik maken van vrije koeling een risico op roestvorming op, iets dat funest kan zijn voor datacenterapparatuur.

De nieuwe fijnstofsensor is gebaseerd op lasertechnologie en meet de vervuiling van de lucht in twee categorieën: Particulate Matter (PM) 2.5 en PM 10. Dit zijn zwevende deeltjes met een diameter van 0,3 tot 2,5 micrometer resp. 0,3 tot 10 micrometer. De fijnstofsensor is geijkt op meting van PM 2.5 deeltjes en kan al naar gelang de landelijke voorschriften op verschillende klassen van de Europese luchtkwaliteitsindex (AIQ-klassen) worden ingesteld. De fijnstofconcentratie wordt gemeten door middel van laserlichtverstrooiing. Het display ondersteunt de talen Engels, Duits, Frans en Chinees. De fijnstof-sensoren hebben uitgangen voor analoge signalen en Modbus.

Fijnstofdeeltjes hopen zich op in fijnstofsensoren, wat op den duur ten koste gaat van de prestatie. De Siemens-sensor beschikt over een display dat alleen inschakelt, wanneer de sensor personen detecteert. Op momenten dat er niemand in de ruimte aanwezig is wordt de frequentie van de fijnstofmeting verlaagd, wat de levensduur van de sensor verlengt. De nieuwe sensor laat op het display – of in de versie zonder display door middel van een LED-signalering – zien, wanneer de sensormodule aan vervanging toe is. In dit geval is niet nodig een geheel nieuwe opnemer te kopen of deze opnieuw te configureren. Alleen de sensormodule hoeft vervangen te worden, waarvoor geen specialistische kennis vereist is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.