Vooral hyperscale datacenters drijven groeiend gebruik van duurzame energie op

Vooral eigenaren van hyperscale datacenters zoals Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft drijven het groeiende gebruik van duurzame energie in datacenters op. Op dit moment is 2 tot 3 procent van het totale energieverbruik in ontwikkelde landen toe te schrijven aan datacenters. Vooral het koelen van datacenters kost veel energie.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IHS Markit. Verschillende bedrijven met hyperscale datacenters zetten vol in op duurzame energie. Zo drijft Apple sinds 2013 zijn datacenters voor 100% aan met duurzame energie. Google realiseerde dit doel in 2017. Ook andere bedrijven met hyperscale datacenters maken gebruik van duurzame energie. Zo worden de datacenters van Amazon, Facebook en Microsoft voor 50% aangedreven met duurzame energie.

Bron: IHS Markit

Zonne-energie en windenergie zijn het populairst

De meest populaire methoden om duurzame energie op te wekken zijn zonne-energie en windenergie, wat vooral te danken is aan de relatief hoge opbrengst van deze technologieën en de eenvoud waarmee deze kunnen worden uitgerold. De meest eenvoudige methode om duurzame energie in een datacenter te gebruiken is echter het aanschaffen dat duurzame energie die op externe locaties wordt opgewekt, voornamelijk door energiemaatschappijen en bedrijven die zich specifiek hebben toegespitst op het leveren van duurzame energie. Bij deze optie hoeven eigenaren van datacenters vooraf niet te investeren in technologie om duurzame energie op te wekken en hoeven zij geen rekening te houden met de geografische beperkingen van de locaties waar hun datacenters zijn gevestigd.

Verschillende interne als externe factoren stimuleren datacentereigenaren duurzame energie in te zetten. Zo kan het gebruik van duurzame energie een kostenbesparing opleveren en een bedrijf helpen te voldoen aan eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast uiten klanten in toenemende mate een voorkeur voor datacenters die milieuvriendelijk te werk gaan en kunnen bedrijven profiteren van belastingvoordelen of subsidies van overheden.

REC’s blijven populair

IHS Market verwacht dat bestaande datacenters in belangrijke mate gebruik zullen blijven maken van methoden als renewable energy credits (REC’s) om datacenters van duurzame energie te voorzien. Nieuwe datacenters zullen echter in toenemende mate worden voorzien van technologie om op locatie duurzame energie op te wekken. De geografische locatie waar een datacenter wordt gevestigd wordt hierdoor van groter belang, aangezien niet iedere locatie even geschikt is om duurzame energie op te wekken.

Daarnaast verwacht IHS Markit dat de verdere ontwikkeling van technologie om opgewekte duurzame energie lokaal op te slaan de interesse van datacenterbeheerders en -eigenaren in duurzame energie zal stimuleren. Over het algemeen kan door de inzet van duurzame energiebronnen de operationele kosten van een datacenter worden verlaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.