Koelaggregaten met nieuwe vermogensklasse

Rittal

Onder de naam Blue e+ biedt Rittal de op dit moment meest efficiënte serie koelaggregaten op de markt. Nu heeft de fabrikant de koelaggregatenserie uitgebreid met een nieuw koelaggregaat in de vermogensklasse van 1,6 kW. Behalve met een gemiddeld 75 procent hogere energie-efficiëntie ten opzichte van bestaande koelsystemen overtuigen de aggregaten ook wat betreft netwerkkoppeling, veiligheid en handling. De nieuwe FTTA-toelating maakt bovendien UL-certificeringsprocessen eenvoudiger. De koelaggregaten met de nieuwe vermogensklasse zijn per direct verkrijgbaar.

Tot nu toe biedt de Rittal koelaggregatenserie Blue e+ een vermogensbereik van 2 tot 6 kW. Vanaf nu zijn ook compacte aggregaten van de lagere vermogensklasse met 1,6 kW beschikbaar. “Hiermee breiden wij onze serie Blue e+ koelaggregaten uit met een belangrijk model en voldoen wij aan de vraag naar compacte koelaggregaten voor een efficiënte koeling van schakelkasten”, aldus Steffen Wagner, hoofd afdeling Klimatisering bij Rittal.

Naast de CULUS-Listing beschikken de koelaggregaten en ventilatoren van Rittal ook in de nieuwe categorie "FTTA" (Environmental-rated Accessories for Enclosures) over een UL Listing. “Met de FTTA-goedkeuring heeft UL de typerating of de IP-beschermklasse van de gekoelde kast door UL gecertificeerd. Dit beantwoordt op een bindende manier een van de door de gebruikers meest gestelde vragen”, aldus de klimaatspecialist.

Voor zijn koelaggregatenserie Blue e+ vertrouwt Rittal op een innovatief, gepatenteerd hybridesysteem. Dit systeem maakt gebruik van een combinatie van een compressorkoelaggregaat en een passief koelende heat pipe. De regelstrategie van de hybride modus levert een belangrijke bijdrage aan de aanzienlijke verhoging van de efficiëntie. Ook de energie-efficiëntie van de echte compressorkoeling van de nieuwe serie Blue e+ aggregaten is zeer hoog. Zowel voor de ventilatoren als de compressor worden DC-motoren gebruikt. Door de invertertechnologie, die door middel van een spanningsregeling het toerental van compressor en ventilatoren regelt, is altijd het koelvermogen beschikbaar dat op dat moment nodig is. Daardoor is het energieverbruik in vergelijking met een standaard systeem aanzienlijk lager. “Door de hoge mate van energie-efficiëntie van de nieuwe koelaggregaten zijn besparingen – zoals blijkt uit tal van testresultaten – van gemiddeld 75 procent mogelijk”, aldus Steffen Wagner.

Dankzij de multivoltagetechniek kunnen alle apparaten flexibel worden aangesloten op ’s werelds

meest gebruikte elektriciteitsnetten. Het mogelijke ingangsspanningsbereik varieert van 110 V (1-

fase) tot 480 V (3-fase) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz.

Door de vermogensgeregelde koeling staat geen enkel component in de kast bloot aan thermische

stress. Constante temperatuurschommelingen, zoals bij de klassieke tweepuntsregeling, behoren

tot het verleden. Hierdoor stijgt de levensduur aanzienlijk, niet alleen van de koelaggregaten, maar

ook van de componenten in de kast. Dit maakt processen nog betrouwbaarder.

Het nieuwe grafische touchdisplay verschaft in een oogopslag alle relevante informatie.

  • Systeemmeldingen verschijnen in tekstvorm en zijn beschikbaar in meerdere talen. Door
  • gestandaardiseerde communicatie-interfaces worden de aggregaten gemakkelijk opgenomen in de
  • besturingssystemen van de productiesystemen. Met de nieuwe IoT Interface koppelt Rittal de
  • Blue e+ aggregaten via OPC-UA, Profinet, SNMP, Modbus TCP en CANopen bovendien met de
  • monitoring-, energiemanagement- en/of hogere systemen van de klant zelf. Dit maakt nieuwe

toepassingen zoals Predictive Maintenance en Data Analytics mogelijk.

Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.