Doorstomen met beleid

Het eerste kwartaal van 2018 laat zien dat het groeitempo wat vertraagt. Voor de lange termijn lijkt de groei zich te stabiliseren in de Nederlandse datacenterwereld, maar wel op een hoog niveau. De voorwaarden voor langdurige sterke groei zijn en blijven duidelijk aanwezig met de doorgaande investeringen in digitale transformatie en de daaruit voortvloeiende behoefte aan robuuste, betrouwbare infrastructuur. 

We zien in laatste drie maanden dat de groei nog een heel klein beetje is aangetrokken. Twee van die maanden vallen in het drukke vierde kwartaal. We kunnen hierin dan ook waarschijnlijk een seizoenseffect zien. Opvallend is dat er relatief veel beweging is geweest binnen single tenant datacenters. Hoewel we de laatste jaren zien dat de datacentergroei vooral naar multi-tenant datacenters gaat door de aanhoudende groei van onder meer cloud, hosting en backup-faciliteiten, zien we eigenlijk nauwelijks een afname in single tenant datacenters. Het aantal vierkante meters neemt wat af, maar het vermogen meestal niet en de investeringen blijven groeien om de kwaliteit naar een hoger niveau te brengen. Het on-premises datacenter blijft voorlopig nog wel bij ons.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Februari 2018

  Nov – Jan Feb – Mar Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 63 61 62
Vermogen 69 66 68
Investeringen 65 63 67
Totaal 66 64 66
       
Multi-tenant 77 76 79
Single tenant 54 49 52

Vooruitblik

Voor de komende drie maanden zien we de groei wat terugvallen. Vooral single tenant datacenters nemen vaak even een adempauze wat zelfs tot een zeer lichte krimp lijkt te gaan leiden. Deze krimp wordt weer rechtgetrokken in de komende 12 maanden. Zoals ook in de afgelopen jaren, komt de groei in 2018 ook weer vooral uit de multi-tenant wereld en dan vooral van grote datacenters in de Amsterdam regio. Voor regionale datacenters is de groei niet altijd vanzelfsprekend.

De snelle groei gaat op een bepaald moment tot problemen leiden. De schaarste in beschikbare gewilde locaties, terwijl het gewenste vloeroppervlak steeds groter wordt, wordt inmiddels opgevangen door meer de lucht in te bouwen. Maar het wordt ook steeds uitdagender om voldoende engineers op te leiden die de groei kunnen faciliteren. En tenslotte is er het vraagstuk van de toegang tot voldoende energie. Vooralsnog leidt dat ondanks vele voorspellingen tot vrij weinig problemen, maar de huidige groeispurt is ook pas een jaar of drie geleden ingezet, terwijl het einde niet in zicht lijkt. Wellicht dat een initiatief als Green Bay, dat in Zeeland een soort Amsterdam-Zuid-Zuid probeert op te zetten, navolging vindt. In de tussentijd kunnen we ons verheugen op een jaar met veel nieuwkomers.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Januari 2015 – Februari 2018

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.