Welke subsidies zijn beschikbaar voor de datacentersector?

Het opsporen en uitschakelen van zogeheten comateuze servers kan al snel een forse energiebesparing opleveren (bron: FreeImages.com/Jorge Vicente)

De Nederlandse overheid heeft ook dit jaar weer meerdere regelingen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen. Er zijn dan ook volop subsidiekansen voor de datacentersector. Om inzichtelijk te maken welke regelingen beschikbaar zijn voor datacenters, publiceert de Dutch Data Center Association (DDA) de factsheet “Subsidievisie voor datacenters 2018“. De factsheet is opgesteld in samenwerking met Hezelburcht subsidieadviesbureau. Daarnaast start de DDA een subsidiehelpdesk voor leden en partners.

De datacentersector is één van de snelst groeiende sectoren in Nederland, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 15% en een bijdrage van €1 miljard aan het bruto nationaal product (BNP). De sector is hiermee essentieel voor de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie. Een belangrijke aandrijver van deze continue groei is innovatie. De Nederlandse overheid erkent het belang van innovatie in het bedrijfsleven en wil deze middels diverse regelingen stimuleren. De Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO) geeft bijvoorbeeld een fiscaal voordeel op de loonheffing van R&D-medewerkers. Verder zullen de innovatiesubsidies die het afgelopen jaar succesvol zijn bewezen ook in 2018 met een nieuw budget terugkomen.

Verdere verduurzaming datacentersector

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er diverse stimuleringsregelingen vanuit de overheid, die de datacentersector ondersteunen om verder te verduurzamen. Zo zijn er in 2018 onder andere weer de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu- investeringsaftrek (MIA) beschikbaar. Daarnaast zorgt een regeling zoals de Stimulering Duurzame Energieproducties (SDE+) ervoor dat duurzame energieopwekking wordt gestimuleerd. Voor datacenters die investeren in zonnepanelen of windturbines is deze regeling zeer interessant.

Daarnaast wordt in het bijzonder de De Topsector Energie (TSE) belicht in de factsheet. Met deze regeling wil Nederland haar economie versterken door efficiënte en schoon opgewekte energie te stimuleren. De TSE heeft een tweetal regelingen die interessant zijn voor datacenters, namelijk de Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) en de Urban Energy. Voor datacenters kunnen deze regelingen in 2018 mooie kansen zijn om subsidie te krijgen voor een innovatieve manier of systeem voor energiebesparing.

Subsidiehelpdesk

Naast de factsheet heeft de DDA speciaal voor haar deelnemers en partners een subsidiehelpdesk in het leven geroepen. Voor vragen en adviezen over bepaalde subsidies kunnen zij vrijblijvend contact opnemen met de Hezelburcht helpdesk via het DDA portal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.