‘Gebruik van lithium-ion-gebaseerde UPS-systemen stijgt in 2018 fors’

Datacenter (bron: FreeImages.com/Whrelf Siemens)

Datacenters gaan in 2018 fors meer gebruik maken van uninterruptible power supply (UPS) systemen met lithium-ion accu’s. Ondermeer techgiganten als Google, Amazon, Microsoft, Facebook and Hewlett-Packard Enterprise (HPE) omarmen naar verwachting de technologie.

Dit verwachten althans verschillende bronnen bij leveranciers van lithium-ion accu’s van Digitimes. Indien de vraag naar UPS-systemen met lithium-ion accu’s stijgt, zal ook de vraag naar lithium-ion accu’s stijgen. De bronnen verwachten dat fabrikanten van lithium-ion accu’s hiervan zullen profiteren.

Loodzuuraccu’s

Het overgrote merendeel van de UPS-systemen maakt momenteel gebruik van loodzuuraccu’s. Deze accu’s zijn populair door ondermeer hun lage aanschafprijs. Verschillende fabrikanten bieden echter ook varianten met lithium-ion accu’s aan, waaronder Eaton, Schneider Electric en Vertiv. De bronnen van Digitimes melden dat zij datacenterbeheerders steeds vaker zien kiezen voor lithium-ion gebaseerde UPS-systemen. De toenemende interesse in lithium-ion accu’s zou aan verschillende factoren te danken zijn. Zo hebben lithium-ion accu’s een langere levensduur en een hogere efficiëntie dan loodzuuraccu’s. Ook zijn de lithium-ion accu’s kleiner dan loodzuuraccu’s. Daarnaast wijzen de bronnen op het productieproces van lithium-ion accu’s, dat door het ontbreken van zware metalen milieuvriendelijker is dan die van loodzuuraccu’s.

De berichtgeving van Digitimes sluit aan bij eerdere voorspellingen van Bloomberg New Energy Finance, dat voorspelde dat datacenters in toenemende mate zullen overstappen op UPS-systemen met lithium-ion accu’s. Het onderzoeksbureau verwacht dat 33% van alle UPS-systemen in 2025 voorzien zullen zijn van lithium-ion accu’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.