De stroomverslinder die koeltechniek heet

De klimaatexperts van de VN maakten onlangs bekend dat conform de gegevens van de wereldmeteorologische dienst de gemiddelde temperatuur in de eerste negen maanden van 2017 1,1 graad boven het pre-industriële peil lag. De afgelopen vijf jaar (2013-2017) vormden de warmste vijfjaarsperiode ooit. Dit zijn zomaar een paar feiten over de klimaatverandering. Een toename met 1,1 graad klinkt wellicht minimaal, maar is een enorme temperatuurstijging voor het milieu. De gevolgen zijn alom zichtbaar, zie de recente orkanen die zelfs tot aan Ierland waaiden of de recordtemperaturen in Azië van 50 graden Celsius.

De mensheid zit echter niet stil. Overal is de inzet voor verbetering noodzakelijk en inmiddels ook merkbaar. Installaties worden energiezuiniger en er wordt met regelmaat verwezen naar termen als Cradle to Cradle, het hergebruik van materialen en een No Waste Design. Alle fabrieken, leveranciers en ontwerpers buigen zich over deze uitdaging. Het gaat immers om een situatie die volgens sommige deskundigen zelfs kan uitmonden in een onomkeerbaar probleem met alle gevolgen van dien voor mensen, economieën en het leven op aarde zelf.

IMG-20160608-WA0002

Als we kijken naar moderne koelinstallaties, dan zien we dat deze inmiddels ook zijn ontwikkeld volgens de laatste wensen en eisen op milieutechnisch gebied. Zo zijn er installaties die hernieuwbare energiebronnen gebruiken en die door warmtepomp- en invertertechnologie de systeemprestaties optimaliseren en zodoende de uitstoot van CO2-verlagen.

Corrosie

Maar we constateren ook dat er - juist om aan deze steeds strengere eisen te kunnen voldoen - concessies worden gedaan in materiaalkeuze en opbouw van de installaties. Een goed voorbeeld hiervan zijn luchtwarmtewisselaars van koelmachines en drycoolers. Het gebruikte (edel)metaalsoort is vaak een combinatie van koper en aluminium en wordt gereduceerd in dikte. Dat resulteert in een versnelling van warmteafdracht. Ideaal met betrekking tot de prestaties van de installatie, maar we dienen ook stil te staan bij het bijkomende nadeel genaamd: corrosie.

Want dat is een gegeven: door elektrochemische reactie zal het materiaal vroeg of laat gaan corroderen. Met name aluminium. Naarmate het materiaal dunner wordt, neemt de kans op corrosie toe, evenals de mate waarin het materiaal wordt aangetast. De duur van degradatie totdat de installatie niet meer aan de gewenste warmteafdracht kan voldoen, is uiteraard mede afhankelijk van de opstelling van de installatie. Het scheelt aanzienlijk of de installatie opgesteld staat nabij de kust, in een industrieel gebied of juist ver het binnenland in.

Return on Investment

Aangezien de eerste prioriteit ligt bij de prestaties van de installatie kunnen wij concluderen dat de economische aspecten het winnen van de degelijkheid. Dit staat haaks op het verwachtingspatroon met betrekking tot de technische levensduur van de installatie, die in veel gevallen (nog steeds) oploopt tot 15 jaar.

Werkplaats Conpro 3

In deze levenscyclus is echter wederom gesteld dat er geen verslechterende factoren van invloed zijn. Maar een levensduur van slechts 7 jaar op een coil door agressieve atmosferen is geen uitzondering. Het vervangen van een coil is een kostbare operatie. En waar een mes soms aan twee kanten snijdt, is in deze case het mes aan beide zijden bot. Want de aangetaste coil heeft capaciteitsverlies, wat resulteert in een daling van de COP-waarde. Dit capaciteitsverlies vergroot de energieconsumptie, met als direct gevolg een verhoging in elektriciteitsverbruik.

Daarnaast moeten door de vervanging extra kosten worden gemaakt en is de praktische haalbaarheid een groot issue. De machine moet langdurig uit, diverse vakspecialisten komen ter plaatse, aan- en afvoer van componenten en grondstoffen zijn zomaar enkele aspecten die in dat geval om tijd, aandacht en dus geld vragen.

De toekomst tegemoet

Om de term ‘milieubewust’ niet enkel te noemen, maar ook daadwerkelijk te kunnen toepassen, is het van belang om luchtwarmtewisselaars te voorzien van een specifiek hiervoor ontwikkelde beschermende coating. Deze laag is bedoeld als bescherming tegen agressieve atmosferen om verslechtering van de luchtwarmtewisselaars tegen te gaan.

De gemiddelde fabrikant voorziet het aluminium - vaak voordat het gesneden wordt tot lamellen en gestanst is - van een zogeheten pre-paint coating. Deze is uitgebreid getest, maar daarbij is wel uitgegaan van goede en ‘normale’ omstandigheden. Daaronder vallen niet meer hemelwater met een toenemende zuurgraad noch de zilte lucht van ons land dat een zeeklimaat geniet. Installaties die bijvoorbeeld opgesteld staan langs drukke snelwegen of in een industrieel gebied zoals de Maasvlakte of Moerdijk kunnen wij hier ook niet onder categoriseren.

Condensorcoatings zijn er ook in vele maten en kleuren. Een goede condensorcoating kenmerkt zich door een niet-waarneembare reductie in warmteoverdracht en een frisse contrasterende kleur om zodoende visuele controle eenvoudig te maken.

Houten kozijnen

Om tot de verbeelding te spreken is het zo eenvoudig als een houten kozijn. Want iedereen met houten kozijnen investeert in een schilder. Of geeft op een andere manier geld uit aan onderhoud van deze ramen. Ook kan iedereen zich voorstellen dat het achterwege blijven van onderhoud drastische gevolgen heeft voor de staat van houten kozijnen.

Vertaal deze beeldvorming naar de coils en aanvullende toelichting is overbodig. De enige vraag die wij eigenlijk nog moeten stellen is: Investeert u ter bescherming van uw eigendom liever in een huismerk of in een gerenommeerd A-merk?

Jens Groenendijk, Accountmanager bij Conpro Condensor Bescherming