Richtlijnen voor het opstellen en onderhouden van een disaster recovery plan

pixabay-server-room-1376349_960_720

Het datacenter vormt het hart van iedere organisatie. Het is voor datacenterbeheerders dan ook van groot bdelang zeker te stellen dat systemen, applicaties en data 24/7 beschikbaar zijn. Tijdens AFCOM Leaders Lab: Disaster Recovery Planning hebben datacenterbeheerders een reeks richtlijnen opgesteld die helpen een disaster recovery plan op te stellen en te onderhouden.

Voer een risicobeoordeling uit

Voordat een disaster recovery plan wordt opgesteld hebben datacenterbeheerders een volledig beeld nodig van de wijze waarop mensen, producten en processen getroffen zouden worden door verschillende soorten rampenscenario's.

Verkrijg steun vanuit het management

Datacenterbeheerders hebben steun nodig van het senior management om voldoende financiering te krijgen voor hun disaster recovery plannen.

Stel uw team samen

Het is van belang een team te vormen dat bestaat uit belangrijke belanghebbenden binnen uw organisatie, inclusief line-of-business managers, facilitaire managers en IT.

Leer van het verleden

Praat met collega's en verzamel zowel materiaal als richtlijnen bij standaardiseringsinstituten zoals NIST en ISO, evenals de overheid. Deze kunnen u helpen bij het opstellen van een disaster recovery plan.

Kijk goed naar compliancy

Stel zeker dat uw disaster recovery plan voldoet aan alle regelgeving waaraan uw organisatie moet voldoen, inclusief industrie- en locatiegebonden regelgeving.

Review en update

Een effectief disaster recovery plan moet regelmatig worden gereviewd en geüpdatet om zeker te stellen dat veranderingen in de business en IT worden opgenomen in het plan.

Training voor het voltallige personeel

Training is van groot belang en zou zich niet moeten beperken tot de mensen die de technologie ondersteunen.

Voer oefeningen uit

Voer regelmatig oefeningen uit met uw disaster recovery plan. Dit helpt zeker te stellen dat indien u met een rampenscenario wordt geconfronteerd het disaster recovery plan op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Definieer kritiek

Wat vandaag kritiek is, is dat wellicht morgen niet (en andersom). Een ding verandert echter niet: als alles kritiek is, is in de praktijk niets kritiek. Definieer daarom goed wat kritiek is en evalueer met regelmaat of deze definitie nog actueel is.

Whitepaper

Meer richtlijnen worden beschikbaar gesteld in een whitepaper, die AFCOM naar verwachting in maart 2018 zal publiceren.