Kleine afkoeling in het vooruitzicht

Het laatste kwartaal van 2017 ziet er zeer positief uit voor de Nederlandse datacenterwereld. De groei zet sterk door en bevestigt de sterke rol van de Amsterdam regio als toonaangevend datacenterknooppunt op het Europese vasteland. Voor de komende twaalf maanden lijkt de sterke groei wat af te gaan zwakken. 

In november zien we dat de groei binnen single tenant datacenters is stilgevallen. Over de afgelopen drie maanden zijn er net zoveel datacenters met groeiende activiteiten als datacenters met afnemende activiteiten, volgens de ondervraagde datacenterbeslissers. Multi-tenant datacenters daarentegen laten ook nu weer een zeer sterke groei zien over de afgelopen drie maanden. Over het geheel zien we wel dat het investeringsniveau nog altijd wat achterblijft.

Dutch Datacenter Index, November 2017

  Aug – Okt Nov – Jan Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 63 65 60
Vermogen 68 69 68
Investeringen 63 66 68
Totaal 65 67 66
       
Multi-tenant 79 80 78
Single tenant 50 53 54

Vooruitblik

Voor de drie maanden november, december en januari verwachten datacenters nog een kleine versnelling ten opzichte van de driemaandse terugblik. Ook single tenant datacenters verwachten wat groei, maar multi-tenant datacenters gaan als een speer. Het optimisme zet voort als datacenterbeslissers naar 2018 kijken. Ook de nodige single tenant datacenters verwachten weer groei. Maar men lijkt wel te verwachten dat de groei wat wordt afgetopt.

In 2018 zouden er wel eens veel vierkante meters bij kunnen komen op de Nederlandse multi-tenant datacentermarkt. Er zijn lokale spelers, ook nieuwe, locaties aan het ontwikkelen. Ook marktleiders, bijvoorbeeld Digital Realty, investeren sterk op uitbreiding. En de markt komt in een fase van volwassenheid dat grote internationale spelers vinden dat ze het zich niet meer kunnen veroorloven om in de Amsterdam regio aanwezig te zijn. Hoewel de vraag door de opkomst van colocatie en vooral hosting en clouddiensten sterk blijft groeien, is daarmee het risico van overaanbod in 2018 zeer reëel.

Dutch Datacenter Index, November 2015 – November 2017

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.