De Europese cloud- en colocatiemarkt groeit en bloeit

Door Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux bij Vertiv

Overal in de wereld groeit de markt voor colocatie. In Noord-Amerika geeft 57 procent van de grote bedrijven aan het gebruik van cloud-colocatie uit te breiden. Ook in Europa is er sprake van dit momentum.

In het algemeen zijn de achtergronden van deze trend overal hetzelfde. Met de toenemende complexiteit van datacenters zoeken bedrijven naar eenvoud door middel van uitbesteding. Dit is voor Europa een belangrijke ontwikkeling, omdat deze regio een thuis biedt aan de meest actieve colocatiehubs in de wereld. Londen is op dit moment de nummer een op basis van de ranking van Cloudscene. Amsterdam, Frankfurt en Parijs – de nummers 2, 3 en 5 op die lijst – liggen niet ver achter. Amsterdam is een van de snelst groeiende colocatiemarkten in de wereld, met 292 MW aan capaciteit en 22 procent marktaandeel in EMEA. Volgens cijfers van CBRE lieten de eerste zes maanden van 2017 een gecombineerde aanbodgroei zien van 74 MW, met naar verwachting 120 MW aan extra capaciteit aan het eind van het jaar. 2017 is zo een recordjaar voor Europa.

2018 zal echter nog meer groei laten zien. Dankzij trends als virtual reality, het Internet of Things, artificial intelligence en 5G-netwerken – om maar een paar voorbeelden te noemen – neemt de vraag naar capaciteit sneller toe dan de meeste bedrijfsdatacenters kunnen beantwoorden. Leveranciers van colocatie kijken echter verder vooruit en zijn daardoor beter voorbereid.

Een belangrijk voordeel van deze aanbieders is hun interconnectiviteit met andere datacenters en netwerken. Die connectiviteit kan onder druk komen te staan door de Brexit. Volgens de Colocation Market Quarterly Q3 2017 van BroadGroup zorgt Brexit voor een toename van aanvragen voor ‘het recht op migratie’ vanuit datacenters in Engeland naar het vaste land.

Daarnaast is de invoering van de General Data Protection Regulation (GDPR) van invloed op de datacentermarkt. Deze richtlijn stelt eisen aan datalocatie en beperkt het delen van data over grenzen. De GDPR is echter niet de enige regelgeving die impact heeft. Ongeveer op hetzelfde moment treedt de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) in werking. Deze vraagt van financiële dienstverleners dat ze alle transacties met cliënten opslaan, inclusief alle communicatie in de vorm van telefoongesprekken, e-mails, verslagen en meer. Dat zal zorgen voor een toename van de vraag naar storage. De eisen op dat gebied zullen de huidige mogelijkheden van een bank of verzekeraar te boven gaan.

Volgens schattingen overweegt bijna de helft van de bedrijven in Europa om data over te brengen naar een nieuw of ander datacenter ter voorbereiding op de GDPR en MiFID II. Zij zullen zoeken naar plekken waar ze de meeste voordelen denken te behalen.

De kans is niet groot dat bedrijven zelf in nieuwe datacentercapaciteit gaan investeren als antwoord op MiFID II of GDPR. Op de korte termijn zal er eerder sprake zijn van meer vraag naar colocatie. Het is niet voor niks dat de verwachte gemiddelde groei in colocatie in Europa in de periode 2015 – 2020 uitkomt op 7,8 procent per jaar. Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage voor cloud providers is 18,5 procent.

One Response to De Europese cloud- en colocatiemarkt groeit en bloeit

  1. Tim schreef:

    Goeiedag, Waar komt het cijfer 292 MW vandaan? Kan dit nergens in de bronnen terug vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.