CBRE: ‘Meer dan 100MW aan nieuwe colocatiecapaciteit wordt beschikbaar in 2017’

Datacenter (bron: Pixabay / hrpixa)

2017 ligt op de koers om het tweede jaar op rij te worden waarin meer dan 100MW aan colocatiecapaciteit wordt toegevoegd aan de grote Europese colocatiemarkten: Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs. In het derde kwartaal werd in totaal 41MW aan capaciteit toegevoegd.

Dit meldt CBRE in zijn rapport 2017 Q3 European Data Centre Marketview (pdf). Vooral in Frankfurt werd in het derde kwartaal veel capaciteit toegevoegd. Frankfurt is met 28MW verantwoordelijk voor tweederde van de totale nieuw beschikbare colocatiecapaciteit.

115MW nieuwe capaciteit in 2017

In de afgelopen twaalf maanden is in totaal 194MW aan nieuwe colocatiecapaciteit beschikbaar geworden. 115MW hiervan werd in de eerste drie kwartalen van 2017 toegevoegd. In vierde kwartaal zit daarnaast nog veel capaciteit in de pijplijn: CBRE meldt dat in Q4 naar verwachting ruim 80MW aan capaciteit beschikbaar wordt.

Ook het aantal verkochte MW’s is fors gestegen. De vierde grootste colocatiemarkten van Europa laten in het derde kwartaal een stijging zien van 28MW. In 2017 is tot nu toe 87,5MW aan colocatieruimte verkocht. Nog nooit eerder werd in het derde kwartaal van een jaar al dusdanig veel capaciteit verkocht. Naar verwachting zetten de positieve trend in het vierde kwartaal door. CBRE voorspelt dat 2017 wat betreft verkochte colocatieruimte richting 2016 gaat, toen in totaal 120MW aan capaciteit werd verkocht.

Amsterdam

In Amsterdam werd in het derde kwartaal 4,7MW aan capaciteit verkocht, waarmee de totale verkochte capaciteit in de eerste drie kwartalen van 2017 uitkomt op 18,2MW. CBRE wijst erop dat deze cijfers wellicht lijken tegen te vallen indien 2017 wordt vergeleken met 2016. Indien 2016 – waarin Amsterdam uitzonderlijk sterk presteerde – echter buiten beschouwing wordt gelaten laat Amsterdam sterke prestaties zien.

CBRE meldt dat veel van de verwachte ontwikkeling in Amsterdam voor 2017 al heeft plaatsgevonden in de afgelopen drie kwartalen. Zo heeft Equinix zijn AM4 faciliteit op het Amsterdam Science Park in het derde kwartaal geopend. Ook in het vierde kwartaal zijn er echter ontwikkelingen. Zo heeft Datacenter.com deze week zijn Datacenter.com AMS1 faciliteit geopend, wat een positieve impact zal hebben op de cijfers. In totaal beschikt Amsterdam nu over 240MW aan colocatiecapaciteit. Hiervan is 41MW momenteel nog niet verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.