Draka tekent op IT Room Infra restwarmtecontract met Hydreco

Glasvezelfabrikant Draka (onderdeel van de Prysmian Group) heeft op het event IT Room Infra een tienjarig contract ondertekend voor de levering van restwarmte met het Hydreco, een exploitant van koude- en warmteopslagsystemen.

Lars Kuipéri, directeur van Hydreco sloot zich hierbij aan door te stellen dat het een kwestie was van goed zoeken naar de juiste afstemming. Draka gebruikt namelijk in haar glasvezelfabriek veel warmte om glas te verhitten. Bij de afkoeling daarna komt er veel warmte vrij, die nu nog grotendeels in de lucht verdwijnt. We hebben hiermee een andere bestemming gevonden voor het overschot aan energie van 8.000 GJ.”

Dankzij de samenwerking met Draka stuurt Hydreco water van circa 16 graden naar de huizen in het Eindhovense Strijp-R. Daar kunnen de warmtepompen met minder energie de gewenste temperatuur in de huizen voorzien. Het tot 10 graden afgekoelde koelwater gaat terug naar Draka, die het op haar beurt inzet voor de koeling. Draka bespaart hierdoor energie en betaalt hiervoor een vergoeding aan Hydreco.


Deze samenwerking – waarin Hydreco € 400.000,- investeert – laat zien dat de maakindustrie voorop loopt in Nederland met duurzame initiatieven. Uiteindelijk komt meer duurzame warmte beschikbaar voor 400 huishoudens in Eindhoven die hun huis milieuvriendelijk verwarmen, verbetert Hydreco de balans in de ondergrond, en bespaart Draka op haar koelsystemen. Een win-win-win situatie in optima forma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.