Asperitas beloond met TNO Piet de Jong innovatie prijs

asperitas-aic24

Asperitas wint de TNO Piet de Jong innovatieprijs. De prijs werd op 15 november door Marie de Jong, de dochter van Piet de Jong, uitgereikt aan Maikel Bouricius van Asperitas tijdens de Maritiem & Offshore Innovatiedag van TNO in Rotterdam.

De prijs is een eerbetoon aan oud-onderzeebootcommandant en -premier Piet de Jong en verwijst naar diens inzet om de burgersamenleving en de defensiewereld te verbinden. De prijs werd in 2015 door de maritieme sector in het leven geroepen voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. In 2016 overleed Piet de Jong op de leeftijd van 101 jaar.

Immersed Computing

Energieverbruik binnen datacenters is een grote uitdaging en er is een wereldwijde behoefte aan geavanceerde digitale infrastructuur en datacenters. Immersed Computing is een technologie ontwikkeld door Asperitas waarmee de energievoetafdruk van datacenters met 50% kan worden verlaagd en warmte kan worden hergebruikt. Bij Immersed Computing worden IT-systemen in combinatie met geïntegreerde energie- en netwerkvoorzieningen gekoeld met behulp van een watergekoeld oliesysteem door middel van immersie, waarbij hardware in olie wordt ondergedompeld. Asperitas heeft hiervoor een totaaloplossing op de markt op basis gebracht, die ook wel een “datacenter in a box” wordt genoemd.

Asperitas stelt dat met Immersed Cooling minimaal 98% van de IT energie kan worden hergebruikt in de vorm van warm water. De Immersed Computing systemen kunnen gekoeld worden met “warm” water en uiteindelijk kunnen datacenters tot 65 graden warm water gaan leveren.

Bijdrage aan kenniseconomie

De jury van de Piet de Jong prijs stelt dat Asperitas de prijs verdient voor de manier waarop de innovatie bijdraagt aan de Nederlandse kenniseconomie en doordat het een combinatie van technologische vernieuwing en duurzame vooruitgang betreft. Daarnaast heeft de innovatie volgens het jury rapport van TNO de potentie om bij te dragen aan de brede burgersamenleving en de verbinding met de defensiewereld te versterken.