Minkels lanceert nieuwe whitepaper over micro datacenters: van strategie tot implementatie

De rol van datacenters verandert snel, gedreven door de cloud, datagroei en IT-kostenreductie. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen als het gaat om het future-proof maken van datacenterinfrastructuren. De experts van Minkels hebben een aantal whitepapers gepubliceerd die als richtlijn dienen voor het creëren van een toekomstbestendig en energiezuinig datacenter. Minkels lanceert nu een nieuwe whitepaper over micro datacenters, met als titel ‘Whitepaper 09 - micro data centres: from strategy to implementation’. Edge Computing en IoT vragen om deze voorgeconfigureerde oplossingen, volgens Minkels’ Lead Data Centre Expert Niek van der Pas.

Sneak peek

De whitepaper ‘micro data centres: from strategy to implementation’ beschrijft het micro datacenterlandschap en de verschillende stakeholders tot in detail. In dit document staan onderwerpen als bedrijfscontinuïteit, toekomstige behoeften, risico's en de integratie van IT en faciliteiten centraal. Speciaal voor de lezers van DatacenterWorks geeft auteur Niek van der Pas - Minkels' Lead Data Centre Expert - alvast een sneak peek.

gemeentehuis-615x410 Minkels datacenter in gemeentehuis Hoogeveen

Afhandeling van data

In 2014 waren er wereldwijd nog 14 miljard connected devices. In 2020 zullen dat er 50 miljard zijn (Bron: Cisco). Ook de wereldwijde micro datacentermarkt krijgt hierdoor een boost: van 2.67 miljard dollar in 2017 naar 8.47 miljard dollar in 2022 (bron: Markets and Markets). Centrale afhandeling van data voldoet in veel gevallen niet voor IoT-toepassingen, vanwege onder meer low latency (edge analytics) eisen. IoT vereist lokale afhandeling van deze data met micro datacenters.

Krimpende datacenters

Steeds meer applicaties belanden in de cloud. Denk aan kantoorautomatisering, maar ook aan CRM- en ERP-systemen. Dat betekent dat je je datacenter in veel gevallen kunt verkleinen, omdat je gewoon minder fysieke hardware nodig hebt. Daarnaast neemt IT-miniaturisatie en virtualisatie toe, waardoor nog minder ruimte benodigd is. Hierdoor hebben veel bedrijven genoeg aan een klein en overzichtelijk datacenter dat wel voldoet aan de eisen van een groot datacenter. Deze bedrijven kiezen ervoor om bedrijfskritische applicaties en informatie - met een hoge betrouwbaarheid en tegen lage kosten - in deze micro datacenters onder te brengen. Ook zie je dat deze kleine datacenters ingezet worden als (ROBO) back-up of fallback.

MatrixCube-front-615x410

Kosten verminderen

Bedrijven die hun IT naar commerciële of cloud datacentra outsourcen, doen dit vaak omdat deze grote datacenters vanwege schaalgrootte zeer energie-efficiënt kunnen werken. Natuurlijk is dat ook positief voor het groene imago van een bedrijf. Ondertussen kunnen zij hun eigen datacenter ook verkleinen, waardoor minder energie wordt verbruikt. Door standaardisatie van micro datacenteroplossingen zijn de (operationele) kosten daarbij veel voorspelbaarder en de IT-manager heeft een zorg minder.

Verder lezen?

Meer weten over het micro datacenterlandschap, de verschillende stakeholders, toekomstige behoeften, risico's en hoe IT en faciliteiten te integreren zijn? Vraag de whitepaper dan aan op: www.minkels.com/whitepaper

Over de auteur - Niek van der Pas

De schrijver van deze whitepaper - Niek van der Pas - heeft bijgedragen aan de EU Code of Conduct, een Europabrede richtlijn met ‘best practices’ voor een energie-efficiënte datacenterontwikkeling. Ook is hij actief in ISO/IEC JTC 1/SC39 ‘Sustainability for and by Information Technology’, waar de nieuwe standaard voor Power Usage Effectiviness (PUE) tot stand is gekomen. Als vertegenwoordiger van de NEN - het Nederlandse normalisatie-instituut - heeft de Europese norm voor Datacenters (EN 50600) zijn volle aandacht. Van der Pas is daarnaast voorzitter van de Nederlandse normcommissie NEN 381039 ‘Computerruimten en datacenters’.

Dossiers