Datacenter Gids 2017 helpt bedrijven het juiste datacenter te kiezen

datacenter2

Met het toenemend belang om digitaal te transformeren is het essentieel om een stevig digitaal fundament te hebben. Dat brengt steeds meer bedrijven en organisaties ertoe hun IT-infrastructuur onder te brengen in een datacenter. Zij behouden op deze manier de controle over hun IT, terwijl ze zich tegelijkertijd volledig kunnen focussen op het verwezenlijken van hun zakelijke doelstellingen. Om bedrijven te ondersteunen in de keuze voor een datacenter, publiceert Dutch Data Center Association (DDA) de vernieuwde Datacenter Gids 2017.

Nederland is het meest verbonden land ter wereld. Stijn Grove, directeur Dutch Data Center Association: "Internationaal gezien staat Amsterdam al decennia lang bekend als digitaal knooppunt, maar een interessante ontwikkeling die we nu zien is dat met name regionale datacenters er de afgelopen jaren in zijn geslaagd om goed op de toenemende vraag naar IT-outsourcing in te spelen. Dat is ontzettend belangrijk voor de regionale economie, want IT zorgt voor groei en innovatie."

‘Zelf IT beheren wordt steeds risicovoller’

Dit zien we duidelijk terug in de jaarlijkse datacenter groei van 15% die gestaag doorgaat. Voor Amsterdam was dit zelfs 30% in 2016. De reden voor deze groei is simpel: met de rap toenemende digitalisering wordt het voor organisaties steeds moeilijker en risicovoller om zelf hun IT te beheren. Zij kiezen er daarom steeds vaker voor om dit uit te besteden aan een datacenter, een faciliteit die speciaal is ontworpen voor optimale koeling, connectiviteit en beveiliging om zo een veilig en goed werkend IT beheer te garanderen.

Toch bestaan er wezenlijke verschillen tussen datacenters, ook al zijn deze op het eerste oog niet zichtbaar. Want hoewel datacenters vanaf de buitenkant generiek ogen, bestaat er veel variatie in de digitale ecosystemen die zich aan de binnenkant bevinden. Zo'n ecosysteem is een verzameling van onder andere content delivery networks, cloud connectors en de verschillende exchanges. Afhankelijk van de behoeften van een organisatie kan het ecosysteem van het ene datacenter meer voordelen bieden dan de ander.

Datacenter Gids 2017

Met de Datacenter Gids 2017 wil de Dutch Data Center Association partijen te ondersteunen in de keuze voor een datacenter. Deze tweede editie biedt een up-to-date overzicht van de Nederlandse datacenters. Ook biedt de gids een handboek en naslagwerk voor nadere informatie rond datacenters.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.