DBR Generatorsets presenteert een dynamisch roterend UPS systeem

Helaas zijn stroomstoringen onderdeel van onze dagelijkse realiteit. Regelmatig staan verstoringen van de energievoorziening in grote steden in het nieuws en dat stelt ons voor grote problemen. Leidt stroomuitval in sommige toepassingen al tot ongekend hoge kosten, in andere gevallen kunnen hierdoor zelfs levensgevaarlijke situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ziekenhuizen. Bij dit soort ‘Mission Critical’ toepassingen wordt gebruik gemaakt van UPS-systemen (Uninterrupted Power Supply). Een UPS-systeem zorgt te allen tijde voor een ononderbroken voeding van kritische toepassingen en dus gegarandeerde levering van de prestaties van deze toepassingen.

UPS-systemen kunnen we onderverdelen in een aantal soorten en typen, te weten statische en dynamisch of roterende systemen. Statische UPS’en zijn gebaseerd op batterijen en accu’s. Dat levert een aantal belangrijke nadelen op. Denk hierbij onder andere de grote benodigde ruimte, beperkte levensduur, temperatuurgevoeligheid & warmteafvoer en gelimiteerde herhaalde inzet door laadtijden.

Complete noodstroomvoorzieningen

DBR Generatorsets ontwikkelt en realiseert complete noodstroomvoorzieningen voor toepassingen als ziekenhuizen, datacenters, bruggen en tunnels, parkeergarages en waterafvoergemalen. “Dankzij de engineering- en projectcompetenties wordt DBR steeds vaker al in het ontwikkelingsstadium van een applicatie uitgenodigd om samen met de projectontwikkelaar of het ingenieursbureau te komen tot een optimale noodstroomvoorziening, inclusief een UPS-voorziening voor de gedefinieerde kritische delen van de installatie”, licht sales manager Henri Hafkamp toe.

Drie onderdelen

Een volledig geïntegreerde noodstroominstallatie van DBR met UPS bestaat uit drie hoofddelen:

  • Het dieselnoodstroomaggregaat – deze zorgt voor de noodstroomlevering van de gehele toepassing
  • Het roterende UPS – deze vormt het hart (bijna letterlijk) van de voeding van kritische delen van het systeem
  • De automatisering en besturing – deze elementen zorgen voor de uiterst precieze samenwerking tussen de delen en het openbare net waarbij op basis van grote meetnauwkeurigheden en milliseconden moet worden geschakeld

Roterende UPS

UPS-specialist Hilbert licht de werking van het roterende UPS-gedeelte toe: “Een roterend UPS-systeem lijkt in de basis op een standaard generator, maar dan voorzien van onder andere een vliegwiel en een elektrische koppeling. Het systeem draait mee op de reguliere stroomvoorziening. De kinetische energie die daarbij wordt gegenereerd, is voldoende om de spanningsdip tussen het wegvallen van het net en het opstarten van het noodstroomaggregaat op te vangen. De gebruiker merkt hier helemaal niets van.”

IEM Power Systems

De UPS-oplossing van DBR is gebaseerd op de units van IEM Power Systems. Deze firma heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om toepassingen waar het behoud van een strakke spanning bij spanningsuitval van extreme importantie is. Voorbeelden zijn gevoelige appratuur in de medische toepassingen of serversystemen in datacenters.

Ongevoelig voor harmonische vervuiling

De Rotabloc UPS-systemen van IEM Power Systems zijn ongevoelig voor harmonische vervuiling. Bovendien kunnen de UPS’en omgaan met grote piekspanningen.

Door het modulaire concept (400kVa-2000kVa) zijn installaties tot 50MW en meer te realiseren. Met een DBR-noodstroominstallatie met UPS worden de nadelige gevolgen van stroomstoringen tot een minimum beperkt, ook als het gaat om grote of zelfs zeer grote installaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.