IT Room Infra: De groei van het dataverkeer

Er zijn mooie uitdagingen voor gebruikers en beheerders van datacenters door de continue groei van het dataverkeer. Bij de gebruikers wordt de keuze tussen public, private en hybrid cloud steeds meer van belang. Voor de beheerders van datacenters zullen de transities samen moeten gaan met een continuerend aanbod in de dienstverlening. De lessen uit de praktijk worden geboden door sprekers op het IT Room Infra event op 14 november 2017.

Robbert Lukkenaer van Surfsara presenteert de verhuizing van een supercomputer. Dat is een unieke transitie van de nationale HPC omgeving van VANCIS naar het te bouwen nationaal HPC datacenter in de Digital Realty datacenter toren op het Science Park. De enorme scope (de watergekoelde supercomputer Cartesius met 46.000 cores, tape-robots, 32 petabyte aan data, het netwerk en duizenden andere systemen), het feit dat de omgeving enkelvoudig is uitgevoerd waardoor iedere actie impact heeft op de dienstverlening en het grote aantal externe afhankelijkheden samen maken dit project tot een grote uitdaging.

De passende cloud strategie is volgens de presentatie van Johan Vink van Interconnect Services binnen handbereik. Hij ziet bij de continu groeiende cloud de uitdaging in een combinatie van private- en public cloud toepassingen, die gecombineerd kunnen worden met on-premise omgevingen. De spreker geeft aan dat een solide strategie van het grootste belang is voor een succesvolle migratie. In de presentatie worden handvatten aangereikt, waarmee u een strategie bepaalt.

Voordelen met Internet of Things

Het Internet of Things is één van de aanleidingen dat het dataverkeer steeds meer toeneemt. Door continu allerlei gegevens te meten in sensornetwerken, de data te analyseren en daarmee de processen of het gebruik te verbeteren liggen voordelen voor de hand. Dat vraagt nogal wat van de infrastructuur van een datacenter. Allerlei processen kunnen dan effectiever en efficiënter. De uitdaging ligt vooral in het inschatten en managen van de benodigde capaciteit, energie, onderhoud, snelheid en security. IoT zelf en de aanbieders van technologie bieden dan voordelen aan de datacenters.

In de presentatie van Etienne Scholl van Ericsson en Robin Koeken van ABB wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden in de industrie duidelijk gemaakt, hoe IoT conventionele onderhoudsmethodieken kan doorbreken en daarmee operationele kosten kan reduceren. De beschikbaarheid van de apparatuur in de industrie wordt verhoogd. Met deze voorbeelden kunnen datacenters leren van andere sectoren, zoals de Maritieme, Olie en Gas industrieën.

Joost Grillaert van Nexans Cabling Solutions gaat in zijn presentatie ook in op uitdagingen voor de infrastructuur in datacenters door IoT. Voor Big Data toepassingen is een hoge capaciteit vereist in de backbone van de kabelinfrastructuur. Dat vraagt om ondersteuning met glasvezel. Terwijl enkele jaren geleden een volledige migratie naar parallelle connectiviteit voor 40G op glasvezel werd voorspeld, blijkt de realiteit nu anders te zijn en kiest men vaak voor een eenvoudige gestructureerde bekabeling voor de backbone van IoT.

Vincent Liebe van Minkels toont de impact van IoT op de grote diversiteit van segmenten, zoals smart buildings, smart industry en smart cities. In de presentatie gaat de spreker in op de gevolgen voor het datacenter ecosysteem, waarin de kansen worden benadrukt.

Zowel de fysieke beveiliging als de cyber security zijn meer dan ooit van cruciaal belang voor een datacenter en de klanten die vanuit het datacenter bediend worden, vooral door de komst van het Internet of Things. Voor gebruikers is de veiligheid dan wel een grote randvoorwaarde.

Datacenters worden zowel technische als organisatorische oplossingen geboden. Wesley Neelen van DearBytes gaat in op de risico’s van smart homes voor datacenters. Welke kwetsbaarheden bevatten smart home devices? Veel mensen hebben tegenwoordig slimme meters, thermostaten en verlichting. Hoe werkt het en welke risico’s brengt een smart home met zich mee? Smart home devices maken verbinding met de cloud. Krijgt een aanvaller toegang tot uw datacenter of serverruimte via deze devices?

100% netspanning, het belang van een UPS

Een UPS (Uninterruptible Power Supply) is een voeding die ononderbroken spanning levert aan achterliggende apparatuur. Als de spanning van het net is gevallen, verzorgt de UPS de voeding in de eerste paar minuten. Daarna neemt normaal gesproken het noodstroomaggregaat dat over. De juiste keuzes bij UPS-systemen vraagt om deskundigheid, die zowel door sprekers als exposanten van het IT Room Infra event geboden wordt. De experts helpen u met een UPS de downtime te minimaliseren of gewoon niet te laten gebeuren.

In de presentatie van Patrick Bast, General Electric, geeft de spreker u handvatten mee omtrent de keuze voor een UPS-systeem, modulair of juist niet? Er wordt besproken wat de beste oplossing is voor u en voor uw klant. Er wordt ingegaan op verschillende drijfveren voor het investeren in een UPS-systeem – met name betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Het verschil tussen theorie en praktijk komt daarbij aan de orde.

Dennis Klein van Socomec gaat in op het onderhoud aan een UPS. Is dat noodzakelijk of een optie? Met de focus op onderhoud kijkt de spreker ook juist naar de toekomst van UPS onderhoud. Blijft preventief onderhoud bestaan, stopt onderhoud in zijn geheel, of gaan we naar een run to failure van onderdelen in de UPS? De voortschrijdende techniek laat verschillende van deze varianten toe. De spreker plaatst dit in de context van uw praktijk.

Raf Bruggeman van GNB Industrial Power gaat in op een lage Total Cost of Ownership met betrekking tot batterij dimensionering. Het ontwerpen van de meest optimale batterijoplossing is het grootste struikelblok voor adviseurs en eindklanten. Het juiste batterijdesign is van invloed op de TCO. De spreker geeft aan waar men op dient te letten en wat de belangrijkste aspecten zijn.

De Groene Waterstofeconomie

Duurzame elektriciteit uit wind en zon wordt wereldwijd zeer goedkoop en neemt een grote vlucht. Waterstof biedt grote kansen voor opslag en transport van duurzame energie. Deze groene waterstof gaan we gebruiken om het elektriciteit systeem te balanceren en voor toepassingen in de industrie, de chemie, auto’s, bussen, trucks, treinen, boten et cetera. Op afgelegen plekken worden brandstofcellen nu al gebruikt als (nood)stroomvoorziening. Wordt dit ook de toekomstige duurzame (nood)stroomvoorziening voor datacenters? Ad van Wijk van TU Delft en KWR sluit met deze presentatie het IT Room Infra event af.

Het gehele programma (na te lezen op de site www.itroominfra.nl) biedt sterke kennisoverdracht aan beheerders, managers, eigenaren, technisch consultants en installateurs van datacenters/computerruimtes.

Paul Petersen, FHI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.