Orion Reo gaat Ierse datacenters aan drijven met gasgeneratoren

computers-2652997_960_720-pixabay-tstokes

Microsoft blijkt niet het enige bedrijf te zijn dat gasgeneratoren gaat inzetten om datacenters van energie te voorzien. Ook Orion Reo kondigt aan een dergelijke generatoren te gaan gebruiken om drie nieuw te bouwen datacenters in het Ierse Dublin aan te drijven.

Het Ierse energienetwerk staat flink onder druk door de snelle groei van het aantal datacenters in het land. Zo luidde de energiemaatschappij ESB de noodklok over de snelle groei van het aantal datacenters in Dublin, wat het energienetwerk in Dublin onder druk zet. “Dit niveau van groei is ongekend en zou de vraag in Dublin in vijf jaar tijd bijna verdubbelen”, aldus een woordvoerder van ESB. “Datacenters hebben de neiging een grote capaciteit te vragen in agressieve tijdslijnen en tot nu toe is deze capaciteit beschikbaar geweest. ESB Networks heeft een groot aantal aanvragen voor grote nieuwe datacenters in Grange Castle in West-Dublin verwerkt.” ESB is verantwoordelijk voor het onderhoud, uitbreiding en reparatie aan het Ierse energienetwerk.

Energiecentrale van Microsoft

In september kondigde de Ierse energiemaatschappij EirGrid al aan niet te kunnen garanderen dat het voldoende energie kan leveren om een viertal nieuw te bouwen datacenters van Microsoft aan te drijven. EirGrid is verantwoordelijk voor onder meer de distributie van energie over het Ierse energienetwerk. Microsoft kondigde in een reactie op de waarschuwing van EirGrid aan een eigen energiecentrale met 16 gasgeneratoren te gaan bouwen, die in totaal 18 megawatt aan energie kunnen opwekken. Deze energiecentrale kan bijspringen indien het reguliere energienetwerk onvoldoende capaciteit kan leveren om de datacenters van Microsoft van energie te voorzien.

Nu blijkt dus ook Orion Reo een drietal datacenters te bouwen op het Orion Business Park in Dublin, die zullen worden aangedreven met behulp van gasgeneratoren. De generatoren worden ontwikkeld door bedrijf Bitpower Energy Solutions en verbonden met een gaspijpleiding die in de nabijheid van dit bedrijvenpark ligt. De datacenters die Orion Reo gaat bouwen krijgen een gezamenlijk oppervlakte van 31.537 m2. De datacenters worden gebouwd op een stuk grond van 5,73 hectare op het Orion Business Park in Dublin. Deze grond was voorheen eigendom van het logistieke bedrijf Brian Daly Transport.

Versterking van reguliere energienetwerk kost veel tijd

In een document dat Bitpower heeft ingediend als aanvulling voor de planningsaanvraag van Orion Reo voor de datacenters wijst het bedrijf erop dat het huidige energienetwerk op zijn maximale capaciteit opereert. EirGrid zou hebben aangegeven dat nieuwe aansluitingen van meer dan 10MW alleen mogelijk zijn indien het energienetwerk fors wordt versterkt. Dit proces zou tot zeven jaar in beslag kunnen nemen, wat een beperking vormt voor de verdere ontwikkeling in de regio. Bitpower wijst erop dat aardgas echter weinig wordt ingezet als energiebron en dan ook mogelijkheden biedt. Ook wijst het bedrijf op een gasleiding in de nabijheid van het Orion Business Park.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.