Ierse architect dient bezwaar in tegen Ierse energiecentrale van Microsoft

Een architect uit het Ierse Dublin heeft een klacht ingediend tegen de plannen van Microsoft om een eigen gasgedreven energiecentrale te bouwen. Microsoft wil deze centrale inzetten om zijn datacenters op het Grange Castle business park in het westen van Dublin te kunnen aandrijven op het moment dat het reguliere energienetwerk onvoldoende energie kan leveren.

microsoft-logo-Stephen-Brashear-Getty-Images Microsoft (foto door: Stephen Brashear/Getty Images)

Dit meldt The Times. De Ierse energiemaatschappij EirGrid kondigde in september aan niet te kunnen garanderen voldoende energie te kunnen leveren om het datacenter van Microsoft aan te drijven. Microsoft beschikt al langer over vier datacenters op het Grange Castle business park en heeft toestemming gekregen op deze locatie nog eens vier datacenters te bouwen.

Energiecentrale

Om zeker te stellen dat deze datacenters voldoende energie beschikbaar hebben kondigde Microsoft daarop aan een eigen energiecentrale te gaan bouwen. Deze centrale moet uit 16 gasgeneratoren gaan bestaan die gezamenlijk 18 megawatt aan energie kunnen opwekken. Het gaat om een tijdelijke voorziening, die alleen energie zal leveren indien het reguliere energienetwerk de vraag niet langer aankan.

De Ierse architect David Hughes dient echter een klacht in tegen deze plannen. Hughes stelt dat Microsoft te veel energie verbruikt en gedwongen zou moeten worden generatoren op biogas te laten draaien of restwarmte van zijn datacenters te hergebruiken voor de lokale stadsverwarming.

Eerdere klachten

Hughes diende eerder al een klacht in tegen plannen van Microsoft om een datacenter van 200 miljoen dollar te bouwen in het Ierse Mulhuddart. Daarnaast maakte Hughes eerder bezwaar tegen een datacenter van Apple in het Ierse Athenry.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.