Previder gaat datacenter voorzien van 2.500 zonnepanelen

previder-zonnepanelen

Previder verwacht in 2018 zijn tweede datacenter met zonnepanelen uit te gaan rusten. Daarnaast is het bedrijf dit jaar overgestapt op 100% groene energie. De leverancier van cloud- en managed IT-diensten is sinds 2016 eigenaar van het eerste Nederlandse datacenter dat over een eigen zonnepark beschikt.

Jaarlijks wordt er in Nederland 120 miljard kWh aan stroom gebruikt. Datacenters zijn verantwoordelijk voor een klein percentage van dit verbruik, maar dit stijgt snel door de groeiende bezettingsgraad en de bouw van nieuwe datacenters. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, enerzijds om kosten te besparen, maar ook om de ‘carbon footprint’ van digitalisering te verlagen.

Zonnepanelen

In 2016 werd één van de Previder datacenters uitgerust met 1.272 zonnepanelen. Nu kondigt het bedrijf dus aan in 2018 ook zijn tweede datacenter te zullen uitrusten met zonnepanelen. Het datacenter wordt voorzien van ruim 2.500 zonnepanelen.

Previder zet al langer in op duurzaamheid. Zo kreeg het PDC1 datacenter van het bedrijf in 2013 als eerste datacenter ter wereld het BREAAM ‘Excellent’ certificaat, een keurmerk voor duurzaamheid van gebouwen. “Previder gebruikt 100 procent donkergroene stroom en de modernste technologie om het stroomverbruik te verminderen,” zegt Tim Timmerman, directeur van Previder. “Wij investeren steeds meer in Green IT en duurzaamheid. Onze datacenters behoren daarmee tot de groenste van Nederland.”

Donkergroene stroom

Daarnaast gebruikte Previder sinds de opening van haar eerste datacenter in 2010 ‘donkergroene stroom’. In 2017 stapte Previder over op 100 procent donkergroene stroom, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. In tegenstelling tot reguliere groene stroom wordt bij donkergroene stroom gegarandeerd dat de stroom ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, en niet afkomstig is van handel in GVO’s.

Restwarmte uit het grootste datacenter van Previder wordt daarnaast ingezet voor het verwarmen van de kantoortoren van Previder, die twaalf verdiepingen telt.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.