Omzet uit public cloud services groeit sneller dan voorspeld

cloud-computing-cheryl-empey

De wereldwijde omzet uit public cloud services komt in 2017 uit op 260,2 miljard dollar. Dit is 18,5 procent meer dan de 219,6 miljard dollar omzet die in 2016 werd gerealiseerd. “In het IaaS- en PaaS-segment zien we de impact van de cloud grote softwareleveranciers als Oracle, SAP en Microsoft van on-premises licentiegebaseerde software naar cloud abonnementsmodellen drijven.”

Dit voorspelt Gartner. “De definitieve data voor 2016 toont aan dat de omzet uit Software-as-a-Service (SaaS) in 2016 veel hoger was dan verwacht en uitkomt op 48,2 miljard dollar”, aldus Sig Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “SaaS groeit daarnaast in 2017 sneller dan voorheen voorspeld, wat leidt tot een significante opleving in de volledige voorspelling voor public cloud omzet.”

Omzet uit SaaS groeit met 21%

De omzet uit SaaS groeit in 2017 naar verwachting met 21% tot 586 miljard dollar. De versnelling in de omarming van SaaS kan worden verklaard doordat nagenoeg alle providers functionele applicatie-extensies en -add-ons leveren als een service. Dit trekt gebruikers aan, aangezien SaaS-oplossingen meer doelgericht zijn geprogrammeerd en betere bedrijfsresultaten opleveren dan traditionele software. De hoogste groei is zichtbaar bij de omzet uit Infrastructure-as-a-Service (IaaS), at naar verwachting in 2017 met 36,6% groeit tot 34,7 miljard dollar.

“De strategische omarming van Platform-as-a-Service (PaaS) oplossingen presteert ook beter dan eerdere voorspellingen, aangezien grootzakelijke organisaties steeds zekerder zijn dat PaaS in de toekomst hun primaire vorm van applicatieontwikkelplatform zal zijn”, aldus Nag. “Dit vertegenwoordigt de rest van de toename in deze versie van Gartner’s voorspelling voor public cloud omzet.”

gartner-worldwide-it-spending-forecast-2016-2020

‘Groei gaat afvlakken’

Ondanks dat de omzet uit de public cloud sneller groeit dan verwacht, voorspelt Gartner nog steeds dat deze groei vanaf 2018 gaat afvlakken. Deze stabilisatie komt voort uit de toenemende mainstream status en volwassenheid van public cloud services binnen de bredere mix van IT-investeringen. “Vanaf 2016 is ongeveer 17% van de totale marktomzet voor infrastructuur, middleware, applicaties en business process diensten verschoven naar de cloud”, aldus Nag. “Tot 2021 zal dit toenemen tot ongeveer 28%.” Als we kijken naar de omzet van leveranciers blijkt dat 70% van de omzet uit public cloud services tot 2021 wordt gegenereerd door de top 10 public cloud providers.

Meer over
Lees ook
Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Het is al langere tijd bekend dat Microsoft met eigen fysieke datacenters in België aanwezig wil zijn. Uit een recent artikel in de Belgische pers wordt duidelijk voor welke oplossing is gekozen. Daarmee is ook een antwoord gegeven op de vraag waar het datacenter komt dat de gecommuniceerde capaciteit van 60Mw gaat leveren.

De ITchannelPRO Datacentergesprekken: Holland Datacenters

De ITchannelPRO Datacentergesprekken: Holland Datacenters

Een van de meest markante datacenters in Nederland is Holland Datacenters in Kloetinge. Een gebouw met een unieke historie en stammend uit een tijd dat het begrip datacenters nog niet bestond. Directeur Eric van Scherpenzeel legt uit hoe met mogelijk is vanaf die plek een duidelijk afgebakende plek op de Nederlandse markt in te nemen.

De ITchannelPRO datacentergesprekken: Interconnect

De ITchannelPRO datacentergesprekken: Interconnect

Dit voorjaar startte ITchannelPRO met een serie interviews en gesprekken met directies van datacenters, toeleveranciers en deskundigen. De serie begon met een bezoek aan Interconnect Services B.V. in ‘s-Hertogenbosch.