Microsoft gaat windenergie van GE leveren aan Iers energienetwerk

Windenergie (bron: FreeImages.com/Steve Ralston

Microsoft gaat alle energie afnemen die wordt geproduceerd in het 37kW Tullahennel windmolenpark van General Electric (GE) in County Kerry, Ierland. De energie wordt door Microsoft primair gebruikt om zijn datacenters in Ierland – die in de omgeving van Dublin staan – met duurzame energie aan te drijven. Als onderdeel van het project koopt het bedrijf daarnaast een licentie om overtollige energie te mogen leveren aan het Ierse energienetwerk. Hierdoor wordt Microsoft niet alleen een afnemer van duurzame energie, maar ook een leverancier.

In het windmolenpark worden windturbines geplaatst waarin batterijen zijn geïntegreerd. De batterijen worden ingezet energie die wordt opgewekt door de turbine op te slaan, zodat deze kan worden vrijgegeven aan het energienetwerk op het moment dat hier daadwerkelijk behoefte aan is. Ook kan hierdoor windenergie worden geleverd op momenten dat windmolens weinig of geen energie produceren, waardoor pieken en dalen in de productie van windenergie kunnen worden tegengegaan. Het is volgens Microsoft en GE voor het eerst dat dergelijke windmolens in Europa worden geplaatst.

Licentie

Om energie te kunnen leveren aan het Ierse energienetwerk is een licentie nodig. Deze licentie schaft Microsoft als onderdeel van de overeenkomst aan van GE. Hiermee wordt Microsoft in feite een leverancier van duurzame energie. Het bedrijf heeft daarnaast een overeenkomst gesloten van ElectroRoute, die de distributie van de energie uit het windmolenpark voor zijn rekening neemt. De power purchase agreement (PPA) heeft een looptijd van vijftien jaar.

Zodra het nieuwe windmolenpark operationeel is, neemt Microsoft hierdoor in totaal 600MW aan duurzame energie af van energieprojecten wereldwijd. Deze stap is onderdeel van een strategie die Microsoft in 2016 presenteerde om zijn datacenters aan te drijven met duurzame energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *