Kansen zien door kennisoverdracht

Computerruimtes en datacenters bieden veel kansen aan industriële partijen door de recente ontwikkelingen met Industrial Internet of Things en Big Data. De innovaties op het gebied van energie, monitoring, visualisering, koeling en het balanceren van elektriciteit bieden juist weer kansen aan de eigenaren van datacenters en computerruimtes.

De actuele technologische ontwikkelingen en de maatschappelijke trends verhogen de waarde van datacenters en computerruimtes steeds verder. In de industrie worden mogelijkheden gezien in de optimalisatie van processen door de sterkere digitalisering en connectiviteit. Daarvoor moeten grote hoeveelheden data goed opgeslagen en geanalyseerd worden. Tevens zien we nog steeds de trends van centralisering en het uitbesteden van de IT-diensten door kleinere organisaties.

Binnen computerruimtes, groot of klein, wordt de beschikbare energie (warmte/elektriciteit) beter beheerst en gemonitord. De koppeling met het (gehele) gebouw, de digitale visualisering en de verbeteringen in de koeling zorgen voor een verdere optimalisering in de technische infrastructuur van de ruimtes.

Uitgebreid lezingenprogramma

Deze geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak binnen computerruimtes en datacenters komt sterk terug in het lezingenprogramma van het IT Room Infra event op 14 november 2017. De eerste spreker, Ewit Roos van PhotonDelta en TU/e, gaat bijvoorbeeld in op de energiezuinige aanpak met Fotonica.

Sinds de introductie van internet verdubbelt het dataverkeer zowat ieder jaar. De datacenters proberen dat bij te benen met parallelprocessing met steeds meer micro-elektronica en dat vreet energie. Momenteel gaat ruim drie procent van de wereldenergie op aan datacenters. De verwachting is dat we daar in de komende jaren op gaan vastlopen. Fotonica kent niet alleen een veel hogere verwerkingssnelheid dan micro-elektronica, het verbruikt ook aanzienlijk minder energie per verwerkt bit aan informatie.”

John Laban van de OCP Foundation gaat in op datacenters die met Open Compute principes zijn opgebouwd. De infrastructuur wordt eenvoudiger en overzichtelijker opgebouwd, om met minder mensen meer apparatuur te beheren en energiezuiniger te werken. De oude en nieuwe werkwijze zijn daardoor waard om te presenteren.

Door het hele programma zijn er nogal wat voorbeelden van mogelijkheden om de werkwijzen te verbeteren. Martin Amsterdam van Vodafone / Ziggo gaat bijvoorbeeld in op het optimaliseren van datacenter koeling. Veel datacenter koelingen draaien op setpoints en gebruiken hiermee een aanzienlijke hoeveelheid energie. Door deze te optimaliseren binnen de ASHRAE grenzen, wordt er voldaan aan de IT equipment specificaties en kan er aanzienlijk op energie worden bespaard. Aanvullend wordt de betrouwbaarheid vergroot.

Rob van Roijen (KSB) en Ruben Strijk (HUAWEI) gaan ook in op koeling. Op dit moment zijn voor datacenters twee koeloplossingen populair: gekoeld watersystemen met vrije koeling en luchtbehandelingskasten met een platenwisselaar. In hun presentatie worden de verschillen met betrekking tot EUE, PUE, WUE, beschikbaarheid, vermogensdichtheid en kosten op een rijtje gezet.

Vijf tracks

De multi-disciplinaire behoefte in datacenters komt verder tot uiting in de vijf tracks van het programma. Naast een track over warmte is er een track over energie. Daarin wordt bijvoorbeeld de stabilisatie van het elektriciteitsnet aangehaald door Mattieu Terlouw van Eaton. De opwekking van duurzame energie stijgt en zorgt voor een flinke fluctuatie in zowel productie als prijzen. Het balanceren van het elektriciteitsnet wordt hierdoor uitdagend en duur, en oplossingen zijn noodzakelijk.

De elektriciteit in het datacenter zelf is natuurlijk ook cruciaal. Raymond Vergouwe van Bender Benelux gaat in op het ontstaan, de risico’s en de oplossingen voor het monitoren van lekstromen. De aanwezigheid van AC en DC lekstromen in een datacenter kunnen gevaren en negatieve gevolgen hebben voor mens en systeem. Wet- en regelgeving zal uitgebreid moeten worden. Met een casestudie van RKOM DC Oost-Beieren worden inhoudelijke voorbeelden, oplossingen en voordelen voor het datacenter getoond.

Het managen van alle informatie in en over de infrastructuur vraagt om een andere aanpak. Timothy Lievendag van BAM Bouw en Techniek gaat daarom in op BIM (Building Information Management). Indien je in een DBFMO (Design Build Finance Maintain and Operate) project niet alleen verantwoordelijk bent voor het ontwerp en de bouw maar ook voor het langjarig onderhoud en beheer, is het noodzakelijk om moderne hulpmiddelen zoals BIM in te zetten om dit beheer efficiënt en kosteneffectief te kunnen uitvoeren en om vooraf de goede keuzes te kunnen maken.
Voorbeelden van andere sectoren bieden de kans, om in datacenters en computerruimtes de infrastructuur beter te ontwerpen, bouwen en managen. Ben Meesters van SPIE ICS toont een werkwijze om industrieel te bouwen. Door te digitaliseren en te virtualiseren kan een datacenter 20% goedkoper en 50% sneller gebouwd worden. Door het datacenter eerst virtueel op te bouwen is er direct inzicht in alle fysieke kenmerken, technische zaken als capaciteit, uptime, PUE en is de bouwtijd direct zichtbaar.

Dat hoeft dus niet alleen met een sector als de industrie beschouwd te worden. Lennart Graaff van Bloc laat zien, dat de impact van Internet of Things (IoT) kan zorgen voor ‘smart living’. Het gebouw wordt als het ware om de toekomstige gebruiker heen gebouwd. Centraal staat de ontwikkeling van een slim ‘service-ecosysteem’: een totaalpakket van diensten dat voor de gebruiker de ideale interactieve woon-, werk- en verblijfsomgeving vormt. Het gebouw wordt in de loop van de tijd niet afgeschreven, maar waardevoller. Dat wordt gedaan door IoT toepassingen die steeds gebruiksvriendelijker, comfortabeler en gezonder worden.
Dat IoT een impact heeft, laat de presentatie van Marcel Pol van Rittal ook zien. Hij gaat in op een Honda Formule 1 en Hybrid Computing. Een Formule 1 auto bestaat tegenwoordig uit meer dan 150 sensoren. Per wedstrijd verzamelt en verwerkt het Formule 1 team ongeveer 100 GB aan data. Door middel van de autosport wordt de relatie tussen (big)data, snelheid, analyse en hybrid computing uiteengezet.

Maar ook de data staan centraal in een track. Han Pieterse van KPN legt de focus op de veiligheid van de data. Eigenlijk gaat hij in op een case. Via bewakingscamera’s zijn hackers het netwerk van het datacenter binnengedrongen en via ‘identity theft’ zijn ze binnengedrongen in het centrale netwerk van de klanten. De dominostenen vallen achtereenvolgens in een niet te keren proces. Hoe veilig is uw datacenter?

Met geen mogelijkheid zijn alle presentaties te benoemen. Op de site van www.itroominfra.nl kunt u alle beschrijvingen bekijken en uw kansen pakken.

Paul Petersen, FHI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.