Eaton lanceert UPS-as-a-Reserve-dienst ter ondersteuning van het elektriciteitsnet met Frequency Containment Reserve

93PM-20-500kVA-275x153

Powermanagementbedrijf Eaton werkt aan een energieservice voor datacenters waarmee organisaties, via gebruik van UPS-noodstroom, kunnen deelnemen aan frequentieregulering op netspanningsniveau. De dienst, UPS-as-a-Reserve (UPSaaR) genoemd, is de eerste in zijn soort voor de datacenterindustrie en wordt gelanceerd in reactie op de behoefte vanuit de industrie om de potentiële winst uit datacenterinvesteringen te maximaliseren. Ook de mogelijkheden om energieleveranciers bij te staan in de vraag naar duurzame energie worden vergroot.

Datacenteroperators kunnen hierdoor direct reageren op de vraag naar energie uit het elektriciteitsnetwerk en zodoende frequenties binnen toegestane grenzen houden en stroomuitval over het gehele elektriciteitsnet vermijden. De dienst is gericht op grote datacenteroperators, zoals colocatie of cloudservice-leveranciers, en wordt in het vierde kwartaal van 2017 op de Europese markt geïntroduceerd.

Eaton heeft voor de ontwikkeling van de dienst nauw samengewerkt met Fortum, een toonaangevende energieleverancier in de Scandinavische landen en Baltische staten. Naarmate de energiemarkt verder verschuift van brandstoffen naar herbruikbare energie wordt de productie mogelijk instabieler en wordt het moeilijker om de elektriciteitsvoorziening te voorspellen en om erin te voorzien. Energieleveranciers kijken nu naar de Frequency Containment Reserve (FCR)-markt om de netfrequentie te behouden door stroomopwekking en -verbruik in evenwicht te houden.

Tegelijkertijd leidt Demand Side Response (DSR), waarbij organisaties worden gestimuleerd om hun energieverbruik op piekmomenten te verlagen of te verschuiven, al tot een verandering op de energiemarkt. Datacenters zijn op dit moment de snelst groeiende energieverbruikers en kunnen een belangrijke rol spelen op deze markt.

Datacenterprofessionals verkopen steeds vaker reserve-energie uit hun energiesystemen terug naar de markt. Uit onderzoek onder datacenterprofessionals, door Eaton uitgevoerd in heel Europa, blijkt dat 55 procent van de respondenten deze methode overweegt. Hieruit blijkt een groeiende wens om de ROI van technologische investeringen te verhogen, en de bereidheid om datacenters te ondersteunen bij het balanceren van een fluctuerende energiebehoefte.

"Dit zet vraag en aanbod op zijn kop. Datacenters zijn nu niet slechts energiegebruikers: ze kunnen het elektriciteitsnetwerk ondersteunen en daarvoor gecompenseerd worden,” aldus Janne Paananen, technology manager voor Power Quality, Eaton EMEA. "De datacenterindustrie heeft zich in de afgelopen vijf jaar niet meer alleen op energie en kostenbesparing gericht, maar kijkt nu meer naar het maken van investeringen die zichzelf uitbetalen. Datacenterprofessionals kunnen een omzetgroeistrategie creëren rond de middelen die ze al hebben, zoals de UPS. Er ligt gewoon geld voor het oprapen."

Uitgebreide testen van Eaton en Fortum hebben aangetoond dat de Uninterrupted Power Supply (UPS) kan werken als onderdeel van een virtuele elektriciteitscentrale waarmee datacenters kunnen deelnemen aan de hoogwaardige FCR- en gebruikerszijde van de markt. De UPS, die in geval van een stroomstoring gebruikmaakt van opgeslagen energie, kan worden ingezet om de vraag vanuit het elektriciteitsnet te reguleren en om opwaartse en neerwaartse stroom op te wekken, hoofdzakelijk om de batterij terug naar het netwerk te ontladen.

Datacenteroperators kunnen het elektriciteitsnet vervolgens met frequentieregulering ondersteunen en zo aanvullende omzet genereren, ter compensatie van de totale eigendomskosten van de UPS of ter versterking van de concurrentiepositie van het datacenter. Eatons UPSaaR Service geeft datacenteroperators een mogelijkheid om samen te werken met energieleveranciers om tijdelijk de energievraag vanuit het datacenter te verlagen en om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Een datacenter kan naar verwachting zo'n € 50.000 per MW per jaar verdienen aan stroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

De samenwerking tussen Eaton en Fortum heeft aangetoond dat UPS-systemen en accu’s veilig als vraag-aanbod-dienst kunnen worden ingezet, zonder dat de primaire functies van de UPS risico lopen. Daarnaast kunnen dieselgeneratoren, die datacenters meestal hebben, ook worden aangesloten op de virtuele elektriciteitscentrale en worden gebruikt wanneer langere activering of aanvullende stroom nodig is.

Met deze dienst krijgen organisaties het beheer over hun eigen energie en kunnen ze zelf kiezen hoeveel energie ze willen aanbieden en tegen welke prijs. Door met een commerciële energie-aggregator samen te werken, is een datacenter in staat om zijn energie aan te bieden aan het nationale elektriciteitsnet of aan de Transmission System Operator. Eaton installeert de functionaliteiten en verzorgt een communicatie-interface. De service is aggregator neutraal, zodat organisaties samen kunnen werken met de leverancier die hun voorkeur heeft.

Deze service wordt aanvankelijk aangeboden op de Eaton 93PM en Power Xpert 9395P UPS-modellen in de EMEA-markten.

Meer over
Lees ook
Panduit introduceert SmartZone intelligente UPS-oplossing

Panduit introduceert SmartZone intelligente UPS-oplossing

Panduit introduceert het SmartZone™ Uninterruptible Power Supply (UPS)-portfolio in de EMEA-regio. Dat is zowel een eenvoudig te installeren en te gebruiken, als een betrouwbare en efficiënte oplossing om kritieke IT-apparatuur van noodstroom te voorzien, geïntegreerd met de SmartZone DCIM-software.

Delta introduceert met Ultron HPH Gen. 2 nieuwe 20-40kVA UPS

Delta introduceert met Ultron HPH Gen. 2 nieuwe 20-40kVA UPS

De nieuwe UPS van Delta biedt betrouwbare bescherming, kosteneffectief vermogen met een compact formaat en hoogwaardige prestaties. Delta, een aanbieder van oplossingen voor stroom- en thermisch beheer in datacenters, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van zijn UPS-voedingen uit de Ultron HPH-serie.

Schneider Electric lanceert met IT-distributeurs Managed Power as a Service

Schneider Electric lanceert met IT-distributeurs Managed Power as a Service

Door hardware, software en services te combineren via een ‘as-a-service’-aanbod, bieden IT-distributeurs aan IT-partners de mogelijkheid om met nieuwe servicemogelijkheden voorspelbare, terugkerende inkomsten te genereren.