Ierse ESB luidt noodklok over snelgroeiende vraag naar energie in Dublin

Een datacenter (bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

De Ierse Electricity Supply Board (ESB) luidt de noodklok over het snelgroeiend aantal datacenters in Ierland. Het bedrijf, dat voor 95% in handen is van de Ierse overheid, moet de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de omgeving van Dublin meer dan verdubbelen om aan de groeiende elektriciteitsbehoefte van datacenters te voldoen. De ESB stelt dat dit de organisatie fors onder druk zit en uitdagingen oplevert.

In een reactie aan Independent.ie wijst een woordvoerder van de ESB erop dat de elektriciteitsbehoefte in Dublin op dit moment ongeveer 1.200 megavoltampère (MVA) bedraagt. Het heeft de stad 90 jaar gekost om tot deze vraag te komen. Een groot aantal partijen heeft echter plannen om nieuwe datacenters in of nabij Dublin te bouwen. Deze nieuwe datacenters vragen in totaal om 1.400 MVA aan energie, wat dus meer is dan de totale capaciteit van het huidige energienetwerk.

Ongekende groei

“Dit niveau van groei is ongekend en zou de vraag in Dublin in vijf jaar tijd bijna verdubbelen”, aldus de woordvoerder. “Datacenters hebben de neiging een grote capaciteit te vragen in agressieve tijdslijnen en tot nu toe is deze capaciteit beschikbaar geweest. ESB Networks heeft een groot aantal aanvragen voor grote nieuwe datacenters in Grange Castle in West-Dublin verwerkt.” Om aan de vraag naar energie door deze nieuwe datacenters te kunnen voldoen bouwt ESB momenteel twee nieuwe 220kV stations, die worden toegevoegd aan de bestaande vijf 220kV stations in Dublin.

Microsoft maakte onlangs al bekend een eigen energiecentrale te gaan bouwen voor zijn datacenters in Dublin. Dit aangezien de Ierse energiemaatschappij EirGrid niet kan garanderen voldoende energie te kunnen leveren om deze datacenters aan te drijven tot een upgrade van het energienetwerk is afgerond. EirGrid is verantwoordelijk voor de distributie van energie op het energienetwerk in Dublin, terwijl ESB verantwoordelijk is voor het onderhoud en het uitbreiden van dit netwerk.

Nieuwe datacenters van Microsoft

Microsoft beschikt al langer over vier datacenters op het Grange Castle Business Park in Clondalkin, in de omgeving van Dublin. Het bedrijf heeft toestemming gekregen vier additionele datacenters te bouwen op dit bedrijvenpark, waarmee een investering van zo’n 1,08 miljard dollar gemoeid is. Hierdoor neemt ook de hoeveelheid energie die Microsoft van het energienetwerk in Dublin wil afnemen fors toe.

Het datacenter dat Microsoft bouwt wordt ingezet om – indien nodig – tijdelijk energie te kunnen leveren aan de datacenters van het bedrijf. Microsoft benadrukt dat het gaat om een tijdelijke voorziening die alleen bedoeld is om eventuele capaciteitsproblemen van het reguliere energienetwerk te kunnen opvangen. De energiecentrale zal worden voorzien van 16 gasgeneratoren die gezamenlijk 18 megawatt aan energie kunnen leveren.

One Response to Ierse ESB luidt noodklok over snelgroeiende vraag naar energie in Dublin

  1. […] staat flink onder druk door de snelle groei van het aantal datacenters in het land. Zo luidde de energiemaatschappij ESB de noodklok over de snelle groei van het aantal datacenters in Dublin, wat het energienetwerk in Dublin onder […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *