Kantelpunt in zicht?

Ook september laat een sterke groei zien in de activiteiten in datacenters. We zien een zeer beperkte afvlakking door de vakantieperiode en hoge verwachtingen voor de komende 3 maanden. Maar we zien ook dat de lange termijn verwachtingen wat beginnen in te leveren. Het is nog te vroeg om te spreken van een kantelpunt, maar enige voorzichtigheid lijkt geboden. 

In september zien we toch nog dat de zomer tot een kleine adempauze heeft geleid voor datacenters. De groei doet even een stapje terug en komt drie punten lager uit dan we in augustus zagen. Dat wordt vooral veroorzaakt door single tenant datacenters, waar de groei aanzienlijk terug is gelopen. Multi-tenant datacenters worden juist nog altijd alsmaar positiever. Opvallend is dat de groei in investeringen wat achterblijft ten opzichte van de groei in het vermogen en vierkante meters.

Tabel: Dutch Datacenter Index, September 2017

  Jun – Aug Sep – Nov Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 62 64 62
Vermogen 69 67 71
Investeringen 61 65 70
Totaal 64 66 69
       
Multi-tenant 75 80 81
Single tenant 55 53 58

Vooruitblik

Het verschil in de trend tussen multi-tenant en single tenant datacenters lijkt steeds groter te worden. Multi-tenant datacenters groeien hard door, terwijl afnemers hun capaciteit in hun eigen datacenters eerder laten stabiliseren of terugdringen. Langzaam gaat de DDI voor single tenant datacenters naar 50, het punt van stabiliteit. Hoewel we vaak een sterke groei zien in de single tenant datacenters bij hoog-digitale ondernemingen, wordt dit getemperd door het toenemend gebruik van externe capaciteit door minder-digitale ondernemingen. Wel moeten we ons de vraag gaan stellen of het optimisme van multi-tenant datacenters volledig gerechtvaardigd is. Er zijn zoveel bouwplannen, met name ook van nieuwe spelers voor de Nederlandse markt, dat we wel eens op een overschot aan zouden kunnen stevenen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, September 2015 – September 2017

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.