Microsoft bouwt eigen energiecentrale voor Ierse datacenters

Microsoft gaat een eigen energiecentrale bouwen voor een aantal datacenters in Ierland. Dit aangezien EirGrid niet kan garanderen voldoende energie te kunnen leveren tot een upgrade van het energiesysteem in de omgeving van Dublin is afgerond.

microsoft-logo-Stephen-Brashear-Getty-Images Microsoft (foto door: Stephen Brashear/Getty Images)

Dit meldt The Irish Independent. Microsoft beschikt al langer over vier datacenters in het Grange Castle Business Park in Clondalkin, in de omgeving van Dublin. Het bedrijf heeft inmiddels toestemming gekregen voor de bouw van vier additionele datacenters in dit bedrijvenpark. Het bedrijf investeert naar schatting 1,08 miljard dollar in dit project.

Lokale energienetwerk staat onder druk

Energiemaatschappij EirGrid waarschuwt echter dat mogelijk niet voldoende energie beschikbaar is om deze datacenters van energie te voorzien. Dit probleem wordt volgens EirGrid veroorzaakt door de snelle groei van het aantal datacenters in het Grange Castle Business Park. Niet alleen Microsoft, maar ook Google en andere bedrijven hebben op het business park datacenters gevestigd. Dit zet het lokale energienetwerk fors onder druk.

EirGrid werkt aan een uitbreiding van het energienetwerk in deze omgeving, een project dat het West Dublin Project wordt genoemd. Dit project gaat op korte termijn van start en wordt naar verwachting in 2019 afgerond. Tot deze tijd kan het bedrijf echter niet garanderen voldoende energie te kunnen leveren om de nieuwe datacenters van Microsoft aan te drijven.

18 megawatt energiecentrale

Microsoft wil daarom een eigen energiecentrale gaan bouwen, die indien nodig tijdelijk energie kan leveren aan zijn datacenters. Het gaat om een centrale met 16 gasgeneratoren die gezamenlijk 18 megawatt aan energie kunnen leveren. Ter vergelijking: dit is voldoende energie op 18.000 woningen van energie te voorzien. Een woordvoerder van Microsoft benadrukt tegenover The Irish Independent dat het gaat om een tijdelijke voorziening, die alleen energie zal leveren indien het reguliere energienetwerk de vraag niet langer aankan.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.