Keppel Data Centres investeert in startup achter drijvende datacenters

nautilus-drijvend-datacenter

Het Singaporese Keppel Data Centres, onderdeel van Keppel Telecommunications & Transportation, investeert 10 miljoen dollar in de datacenterstartup Nautilus Data Technologies. Dit bedrijf maakte in november 2015 bekend te werken aan zijn eerste drijvende datacenter.

Nautilus is een startup die zich richt op waterkoeling voor datacenters, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijk gekoeld water. Dit water wordt vervolgens teruggegeven aan de originele bron, waarbij nagenoeg geen enkel water verloren gaat. Op basis van deze technologie bouwt het bedrijf colocatiedatacenters, die gebouwd worden op aken of in de nabijheid van grote waterlichamen.

Kostenefficiënter en milieuvriendelijker

De technologie van Nautilus volgens de startup niet alleen kostenefficiënter, maar ook milieuvriendelijker dan traditionele koeling. Zo wijst Nautilus op het ontbreken van koeltorens, waterkoelers, koudemiddelen en chemische stoffen voor waterzuivering in zijn technologie. Ook is de waterkoeling volgens de startup minder complex dan traditionele koelsystemen, waardoor de implementatietijd hiervan wordt gehalveerd.

Nautilus stelt dat zijn technologie de koelkosten van een datacenter met 30% kan terugdringen, terwijl de koelefficiëntie met 80% kan worden verhoogd. Ook claimt het bedrijf de CO2-uitstoot van koelsystemen evenals de luchtvervuiling die deze veroorzaken met 30% te kunnen verminderen.

Drijvend datacenter

De startup maakte in november 2015 bekend te werken aan een datacenter op de aak Eli M, die voorheen werd ingezet voor het verschepen van zand en grind tussen het vaste land van de Verenigde Staten (VS) en Hawaii. Deze aak wordt omgebouwd tot datacenter tot een commercieel datacenter in de Mare Island Naval Shipyard in San Francisco. Het gaat om een carrier-neutraal datacenter met 6MW capaciteit verdeeld over vier datahallen, waarbij zowel connectiviteit als de energievoorziening redundant wordt uitgevoerd. Dit drijvende datacenter moet begin 2018 worden opgeleverd.

“Terwijl wij proberen te voldoen aan de toenemende vraag naar kritieke datacenterinfrastructuur door de digitalisering van de economie, zoeken wij continu naar beter en efficiëntere manieren om datacentercapaciteit beschikbaar te maken voor onze klanten. Deze strategische investering in Nautilus stelt Keppel Data Centres in staat te profiteren van de ontwikkeling van innovatieve en duurzame datacentertechnologie die een geweldige potentie heeft voor bredere commerciële toepassing”, zegt Wong Wai Meng, CEO van Keppel Data Centres.

Dossiers
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.