Nederlandse en Franse cleantech bedrijven werken samen aan green edge computing

Het Nederlandse cleantech bedrijf Asperitas en het Franse Qarnot Computing hebben tijdens SIGGRAPH, de grootste conferentie in de wereld op het gebied van digitale visualisatie (VR, Animatie en 3D) technologie in Los Angeles, een samenwerking bekend gemaakt.

Asperitas is de ontwikkelaar van Immersed Computing, een innovatieve technologie die sinds de lancering in maart veel aandacht opeist in de internationale datacenter industrie. De technologie maakt het mogelijk om datacenters zo goed als energie neutraal te laten opereren door de toepassing van een innovatieve oplossing op basis van watergekoelde olie systemen om de IT hardware te faciliteren. Dit resulteert direct tot een reductie van de koelsystemen voor datacenters met 65-95% en afhankelijk van het type hardware 10-30% op de energie voor IT. Daarnaast is de oplossing klimaatonafhankelijk en kan het dezelfde efficiëntie bereikt worden in warme en koude klimaten. De AIC24, de eerste oplossing en ontwikkeld voor cloud providers, kan het systeem namelijk koelen met “warm” water tot 40 graden Celsius. De engineers van de Haarlemse startup testen nu zelfs met hogere temperaturen. Het gevolg is dat een datacenter de stroom die het gebruikt voor IT, kan omzetten in energie in de vorm van bruikbaar warm water van 50 graden of meer. Dit kan tal van kansen opleveren vanuit het smart city perspectief. De Immersed Computing technologie van Asperitas heeft recent het  ‘Frisse dingen’ keurmerk van stichting Natuur en Milieu ontvangen, een keurmerk voor duurzame innovaties die bijdragen aan de energie transitie.

Qarnot heeft een tweeledig businessmodel, ze bieden high performance computing diensten aan in een distributed cloud, bijvoorbeeld aan animatie studio’s voor het renderen van geavanceerde animaties en aan de financiële industrie voor complexe analyses. Daarnaast heeft het bedrijf zelf slimme radiatoren ontwikkeld voor huishoudens, waar met servers (die gebruikt worden voor de HPC diensten) de woningen verwarmt worden. Qarnot word gezien als een pionier op het gebied van distributed cloud en smart buildings en heeft daar ook erkenning voor ontvangen als winnaars van meerdere awards inclusief de Popular Mechanics’ Editor Choice Award at Las Vegas CES 2016, Cloud Innovation World Cup Award in 2015 en de Crédit Agricole Smart Home Challenge Award in 2016.

Qarnot zal de AIC24 oplossing van Asperitas opnemen in haar portfolio en heeft de doelstelling gebouwen te faciliteren met deze oplossing. De AIC24 kan namelijk een veel grotere faciliteit ondersteunen wat compute en energie capaciteit betreft.

Qarnot en Asperitas werken nu aan een showcase locatie rondom Parijs. In eerste instantie zal Qarnot zich richten op haar thuismarkt Frankrijk als ook de Engelse en Zweedse markt. In het laatste land zijn eerder dit jaar ambities bekendgemaakt om een groot deel van de warmte productie van datacenters in de stad Stockholm te gebruiken voor het verwarmen van woningen en gebouwen in dezelfde stad. Asperitas en Qarnot zullen gezamenlijk ook de kansen op de Nederlandse markt verkennen op het gebied van wat ze green edge computing noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *