Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Google wil op korte termijn kunstmatige intelligentie (AI) gaan implementeren in haar datacenters. AI moet het bedrijf helpen de energie-efficiëntie van de datacenters te verbeteren.

Dit zegt Ben Treynor Sloss, Google’s VP of engineering, tegenover TechRepublic. Google heeft in 2016 proeven uitgevoerd met de inzet van AI van DeepMind, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet, in datacenters. De AI is hierbij ingezet om continu allerlei parameters in het datacenter te monitoren en de werking van ondermeer koelsystemen hierop aan te passen. Het energieverbruik van de koelinstallaties bleek hierdoor met 40% te kunnen worden verlaagd. Ook werd de Power Usage Effectiveness (PUE) van het datacenter met 15% verhoogd.

Uitrollen in alle Google datacenters

Sloss stelt dat deze proef dusdanig succesvol is gebleken dat het bedrijf de AI wil uitrollen in al haar datacenters. Ook wil Google de AI verder gaan trainen om de energie-efficiëntie van haar datacenters verder te vergroten en ook andere apparatuur te kunnen optimaliseren. Sloss stelt dat de inzet van machine learning-systemen in grootschalige datacenters in een hoog tempo onmisbaar wordt. Sloss verwacht dat binnen enkele jaren nagenoeg alle grote datacenters gebruik zullen maken van AI.

Een analyse van het eerdere experiment van Google met de AI van DeepMind en de resultaten die de proef heeft opgeleverd is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.