Verkoop van hardware en software voor enterprise datacenter neemt verder af

De verkoop van traditionele hardware en software voor enterprise datacenter is met 2% teruggelopen. Dit reflecteert volgens het onderzoeksbureau een verschuiving van workloads van on-premise infrastructuur naar de public cloud.

Dit voorspelt Synergy Research Group (SRG). De wereldwijd omzet uit cloud en SaaS diensten groeit de komende vijf jaar met 23 tot 29%. In 2020 wordt de mijlpaal van 200 miljard dollar omzet verbroken.

Public IaaS/PaaS is snelst groeiende segment

SRG voorspelt dat de omzet uit public IaaS/PaaS met gemiddeld 29% per jaar zal groeien, waarmee dit segment de snelste groei doormaakt. De omzet uit managed of hosted private cloud services neemt naar verwachting met 26% per jaar toe, terwijl de omzet uit enterprise SaaS met 23% groeit.

Als we kijken naar het cloud services verwacht SRG in alle segmenten sterke groei te zien. De sterkste groei is zichtbaar in database en IoT-georiƫnteerde IaaS/PaaS diensten en ERP binnen enterprise SaaS. De omzet groeit het snelst in Aziƫ-Pacific regio, gevolgd door de EMEA-regio en Noord-Amerika.

Hyperscale providers

Daarnaast meldt SRG dat 24 hyperscale bedrijven een wereldwijde footprint hebben die bestaat uit ruim 360 grote datacenters. Dit aantal groeit met bijna 20% per jaar, waarmee hyperscale providers in toenemende mate de cloud markt domineren. SRG verwacht dat op korte termijn 80% van alle omzet uit de cloud en SaaS services naar deze spelers gaat. Daarnaast zijn hyperscale providers verantwoordelijk voor 40% van de totale investeringen in apparatuur voor de public en private cloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *