Verkoop van hardware en software voor enterprise datacenter neemt verder af

De verkoop van traditionele hardware en software voor enterprise datacenter is met 2% teruggelopen. Dit reflecteert volgens het onderzoeksbureau een verschuiving van workloads van on-premise infrastructuur naar de public cloud.

Dit voorspelt Synergy Research Group (SRG). De wereldwijd omzet uit cloud en SaaS diensten groeit de komende vijf jaar met 23 tot 29%. In 2020 wordt de mijlpaal van 200 miljard dollar omzet verbroken.

Public IaaS/PaaS is snelst groeiende segment

SRG voorspelt dat de omzet uit public IaaS/PaaS met gemiddeld 29% per jaar zal groeien, waarmee dit segment de snelste groei doormaakt. De omzet uit managed of hosted private cloud services neemt naar verwachting met 26% per jaar toe, terwijl de omzet uit enterprise SaaS met 23% groeit.

srg-Cloud FC Q117

Als we kijken naar het cloud services verwacht SRG in alle segmenten sterke groei te zien. De sterkste groei is zichtbaar in database en IoT-georiënteerde IaaS/PaaS diensten en ERP binnen enterprise SaaS. De omzet groeit het snelst in Azië-Pacific regio, gevolgd door de EMEA-regio en Noord-Amerika.

Hyperscale providers

Daarnaast meldt SRG dat 24 hyperscale bedrijven een wereldwijde footprint hebben die bestaat uit ruim 360 grote datacenters. Dit aantal groeit met bijna 20% per jaar, waarmee hyperscale providers in toenemende mate de cloud markt domineren. SRG verwacht dat op korte termijn 80% van alle omzet uit de cloud en SaaS services naar deze spelers gaat. Daarnaast zijn hyperscale providers verantwoordelijk voor 40% van de totale investeringen in apparatuur voor de public en private cloud.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.