Juiste planning voor kabelmanagement bespaart veel geld

Op dit moment worden er nieuwe datacenters gebouwd waarbij te weinig aandacht is voor een efficiënt kabelmanagement. Hierdoor kan na verloop van tijd een moeilijk te managen wirwar aan koper- en glasvezel kabels boven de kasten ontstaan. Meestal zijn kostenoverwegingen de oorzaak van dit typische capex versus opex dilemma. Het niet gewenste resultaat – ‘worst case scenario’- is dan zoals op de afbeelding hieronder te zien is. Een goed doordachte planning en installatie is een investering die zich later dubbel en dwars terugverdiend!

Worst case scenario

Een ander probleem is dat vroeger een draadkabelgoot boven de netwerkkasten werd gemonteerd met hierin de koper datakabel. Vervolgens werden hier een aantal glasvezelkabels bijgevoegd met als resultaat dat de kabels op den duur naar beneden kwamen door het gewicht van de kabels of door foutieve handhaving van de maximum draagkracht. Zodoende ontstond het aparte glasvezelgootsysteem dat aan alle eisen (zoals onder andere aan de ‘bending radius’ en aan de brandveiligheid) voldoet. Hierna was de scheiding van glasvezelkabels en koper datakabels een feit en deze kabels werden dan naast of boven elkaar aan het plafond of op de kasten gemonteerd.

Waar staan we vandaag en hoe moet dat in de toekomst?

In tien jaar tijd is de glasvezelgoot van 50 mm tot maar liefst 600 mm gegroeid! Het uit twee delen bestaande (scheiding van koper en glas) systeem zal zeker ook in toekomst blijven, ondanks het feit dat de glasvezelkabels robuuster zijn geworden.

Kleurcodes voor een optimaal kabelmanagement bij glasvezel

Een ander gegeven is de kleur. De associatie met de gele goot is bijna vanzelfsprekend voor glasvezel en is niet meer weg te denken. De oranje kleur is voor het redundante systeem wat bijna in een nieuw en modern datacenter niet meer weg te denken is. De kleur zwart wordt meestal gebruikt voor de 10 Gigabit UTP koper kabel.

Installatie opties

Buiten het feit dat databekabeling boven de kasten moet worden geïnstalleerd, ontstaan er nu situaties die bijzondere aandacht vragen. De statische draagkracht van het plafond wordt door de gewichtstoename steeds meer een probleem, vooral wanneer er veel veranderingen plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan de toename van de boorgaten gedurende de vele installaties.

Aparte glasvezelgoot naast een draad kabelmanagementsysteem, boven de netwerkkasten

Plaatsing van de kabelgoten bovenop de kasten is niet altijd de beste optie wanneer er regelmatig veranderingen plaatsvinden (bijvoorbeeld bij datahosting). Het bijplaatsen en het verwijderen van kasten met andere afmetingen of vervangen van kasten van andere fabrikanten gaat gevolgen hebben voor de kabelgoten. Er is een duidelijke trend te zien dat het kabelmanagement vanaf de bodem zelfdragend wordt opgebouwd. Hier zijn al verschillende systeemaanbieders op de markt aanwezig.

Wat is verder belangrijk bij de juiste planning voor de glasvezelgoot?

Ondanks het feit dat datakabelgoten al jaren uit brandveiligheidsredenen geheel halogeenvrij geproduceerd worden, worden er nog steeds vraagtekens gezet bij de aanbieders van PVC (halogeen houdende) kabelgoten. Geheel onlogisch en in een aantal landen bij openbare gebouwen zelfs verboden! Bij de juiste planning is het dus belangrijk om te kijken naar normen zoals: UL94VO, ULA2024A en ROHS. Daarnaast is het van belang om te weten hoe talrijk en ongecompliceerd de onderdelen verkrijgbaar zijn en hoe eenvoudig de installatie is. Voorgaande vooral bij veranderingen die in de toekomst kunnen gaan plaatsvinden.

Nieuw, maar onvermijdelijk, is een trend van recyclebaar materiaal. Elk toekomstig gepland datacenter wordt op basis van milieuvriendelijkheid gepland en gebouwd (groene datacenters). Ook hier is het van belang of het juiste materiaal wordt ingezet!

Conclusie:
1)      Voldoe aan de UL, ROHS normen en overige eisen
2)      Gebruik volledig recyclebaar materiaal – ‘cradle to cradle’
3)      Sta open voor flexibiliteit (grotere keuze aan onderdelen en aantallen)
4)      Eis eenvoudige en snelle installatie
5)      Vraag naar snelle levertijd bij aanschaf van de benodigde onderdelen

Een betrouwbare partner inschakelen kan zeker geen kwaad

Mulder-Hardenberg investeert sinds 1927 in kennis, kwaliteit en een persoonlijke aanpak, zij leveren technisch hoogwaardige producten en werken samen met hun klanten aan een totaaloplossing. Al 90 jaar het verbindende element in connectiviteit!

Oplossingen voor onder andere industriële draad kabelmanagement installaties, datacenter & server room kabelmanagement uitdagingen en Fiber Optics distributie.

De Mulder-Hardenberg group levert industriële kwaliteitsproducten, van standaard producten die overal verkrijgbaar zijn tot producten die speciaal voor klanten worden gemaakt, waaronder compleet geïntegreerde systemen. De meeste standaard items, en indien nodig de speciale items, worden opgeslagen in de magazijnen in Haarlem, Antwerpen en Frankfurt daar waar de kantoren eveneens gevestigd zijn. Wilt u meer weten over de passende oplossingen voor u? Neem dan contact op met Mulder-Hardenberg: T +31 (0)23 531 91 84, of kijk op www.mulder-hardenberg.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *