DCIM: I will follow you

Zelf heb ik nog geen DCIM-project gedaan. Die keren dat mij dat gevraagd werd, heb ik meteen ‘tegengas’ gegeven. De vraag was altijd: Mees, ik wil DCIM hebben. Motivatie? Omdat de rest het ook heeft…

Daar gaat het al meteen ‘fout’ was mijn gedachte. DCIM ‘nodig’ hebben…I will follow you.

Behhh, blaatte het schaap.

Allemaal werden ze ‘verliefd’ op de mooie plaatjes. Die prachtige schermen, waarin alles goed en alles perfect is geregeld. Echte Droomplaatjes.,

De verleiding is ook zo groot. Eventjes een DCIM-softwarepakketje installeren en dan ben je er eigenlijk al bijna. Plannen zijn niet nodig, je ‘krijgt’ alles toch in 1 keer.

DCIM: Dat Creëert Immense Mogelijkheden droomt men. Maar het is Data Center Infrastructure Management.

In het kort: alle DC systemen geïntegreerd tot 1 systeem, wie wil dat nou niet…

Iedereen heeft zoveel DC systemen en ze zijn allemaal apart geregeld. Van het UPS systeem, brandbeveiliging tot en met het toegangscontrolesysteem.

Tel ze zelf maar eens, ik kwam tot meer dan 15!

Moet je eens kijken wat Wikipedia over DCIM zegt in 1 pagina! Een waslijst aan de meest moeilijke functionaliteiten; van Capacity Planning, Change Management tot aan Network Connectivity Management. En nog vier ‘prachtige’ andere.

Dat eventjes integreren… Integratie is echt het mooiste wat er is. Iedereen wil altijd alles geïntegreerd. Iedereen wil de IPhone.

Integratie is ook het moeilijkste wat er is. Shit IN gives shit OUT en de zwakste schakel bepaalt de kwaliteit van het systeem.

Hoe zit het de beheersing vandaag van uw huidige DC-deelsystemen? Heb je die al onder controle? Echt?

Als je nu je eigen PUE niet ‘weet’, denk je dan echt dat het DCIM-pakket dat wel voor elkaar krijgt? Wat moet ik eigenlijk met al die prachtige nieuwe informatie die me beloofd wordt? Dat ik precies weet wat mijn klant in zijn rack aan IT-hardware heeft opgesteld? Wordt dat door de klant gevraagd? Echt waar, gaat die er voor betalen dan? Oh ja, was weer zo’n mooi plaatje en het zit het sowieso gratis bij…

Doe alsof DCIM een echt project is, daar zijn duidelijke regels voor.

  • wat wil je bereiken, wat heb ik nodig?
  • wat levert het op?
  • voor wie?

Ik probeer positief en constructief te blijven, maar terwijl ik dit schrijf, denk ik: ik zou meteen stoppen als je geen PLAN hebt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Volgende keer zal ik jullie de verschillende DC-deelsystemen laten ‘zien’ en jullie helpen met het opzetten van een DCIM plan, dat wel resultaten oplevert…

Mees Lodder, WCoolIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.