Stijging zet ook in juni door

Sinds het begin van dit jaar zien we bij elke meting een stijging van de Dutch Datacenter Index. We zien dat de activiteiten vooral bij multi-tenant datacenters, maar ook bij single tenant datacenters iedere maand sneller toenemen. Daarbij gaat het zowel om de driemaandse terugblik als de verwachtingen voor de korte en middellange termijn. 

De uitstekende trend die we het hele jaar al hebben gezien, zet zich in juni verder door. De stijging vlakt wellicht wat af door zich tot één punt te beperken, maar vlakt dan wel af op een uitzonderlijk hoog niveau. We zien dat datacenterbeslissers de afgelopen maanden meer vierkante meters in gebruik hebben genomen, meer hebben geïnvesteerd en vooral meer vermogen zijn gaan inzetten. Opvallend is dat single tenant datacenters aangeven op een vergelijkbaar niveau met groei te maken hebben.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Juni 2017

  Mar – Mei Jun – Aug Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 63 60 62
Vermogen 71 65 72
Investeringen 63 63 71
Totaal 66 63 70
       
Multi-tenant 66 76 76
Single tenant 66 52 65

Vooruitblik

De snelle groei van single tenant datacenters lijkt een kortstondig fenomeen te zijn. Voor de driemaandse vooruitblik zijn de verwachtingen namelijk aanzienlijk getemperd. Multi-tenant datacenters daarentegen verwachten juist een verdere versnelling van de groei. Voor de wat langere termijn zijn single tenant datacenters wel positiever, maar lang niet zo optimistisch als multi-tenant datacenters die vooral profiteren van de snelle groei van cloud dienstverleners, maar ook van colocatie aan het MKB en het ‘niet-digitale’ bedrijfsleven.

Ook zien we dat trendbreuk die we vorige maand constateerden zich doorzet: waar in de afgelopen jaren vooral veel datacenters meestal aangaven te verwachten dat de investeringen het meest zouden toenemen, zien we nu wederom dat de meeste groei te verwachten is op het gebied van vermogen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Juni 2015 – Juni 2017

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.