‘Terrorisme vormt een bedreiging voor datacenters’

datacenter

Datacenters huisvesten een enorme hoeveelheid cruciale data voor uiteenlopende organisaties. Zo kunnen ziekenhuizen, politiekorpsen, het openbaar vervoer en allerlei andere organisaties in belangrijke mate niet opereren zonder data die staat opgeslagen in datacenters. Dit brengt forse risico’s met zich mee, zeker gezien de toegenomen dreiging van terrorisme en cyberoorlogen.

Hiervoor waarschuwt Steven Norris, bestuursvoorzitter van Virtus Data Centres en voormalig minister van Transport in Groot-Britannië, tegenover The Stack. Norris wijst erop dat de volgende grote oorlog hoogstwaarschijnlijk niet met soldaten op de grond zal worden uitgevochten, maar vooral in cyberspace. Zo worden we inmiddels regelmatig geconfronteerd met cyberaanvallen die worden toegeschreven aan buitenlandse inlichtendiensten of cybercrimegroeperingen die worden verdacht van banden met overheden.

‘Aanvallen op datacenters kunnen enorme schade aanrichten’

Tegelijkertijd is terrorisme een steeds groter probleem, waar veel Westerse landen mee te kampen hebben. Norris vraagt zich hardop af hoe lang het zal duren voordat terroristen zich realiseren dat zij enorme schade kunnen aanrichten door datacenters te vernietigen. Zo wijst Norris erop dat ziekenhuizen hierdoor geen toegang meer hebben tot medische dossiers, terwijl ook de bedrijfsvoering van politiekorpsen wordt verstoord.

Datacenters zijn doorgaans voorzien van verschillende vormen van toegangscontrole. Denk hierbij aan beveiligingssystemen met smart cards, maar ook aan een portier die de identiteit van bezoekers controleert. Norris wijst erop dat dit soort beveiligingsmaatregelen weinig uitrichten tegen terroristen die erop gebrand zijn een datacenter te vernietigen.

‘Sla data nooit op slechts één locatie op’

Norris roept organisaties - en met name overheidsdiensten - op kritisch na te denken over de wijze waarop zij data opslaan. Zo adviseert Norris nooit te veel data op één locatie op te slaan en te zorgen dat data altijd naar meerdere fysieke locaties wordt geback-upt. Ook stelt Norris dat datacenters zouden moeten overwegen extra beveiligingsmaatregelen te nemen om hun datacenters fysiek te beschermen. Denk hierbij aan het plaatsen van kogelwerend glas bij toegangspunten en het opzetten van een directe lijn met de politie zodat in geval van nood snel om assistentie kan worden gevraagd.

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)