Industrie 4.0 en de rol van het datacenter van de toekomst

In alle westerse economieën is veel aandacht voor Industrie 4.0, het concept waarbij de manufacturingindustrie een enorme impuls krijgt door het Industrial Internet of Things. Hierbij zijn machines en informatiesystemen te verbinden zodat er op ieder moment real-time informatie beschikbaar is over alle processen. Deze digitale transformatie vereist een robuust netwerk, dat onder alle omstandigheden operationele continuïteit en service garandeert. Een trend met ingrijpende consequenties voor datacenters.

Om te beginnen is het nodig dat de verwerkingscapaciteit dicht bij de gegevensbronnen geconcentreerd wordt, zodat de latency zo laag mogelijk blijft. Industrie 4.0 zal niet zonder breedbandverbindingen, goedkope elektriciteit en efficiënte koelsystemen kunnen om succesvol te zijn. Verder is het nodig dat de leveranciers van telecommunicatieverbindingen en de beheerders van datacenters op een efficiënte manier inspelen op het voortdurend groeiende netwerk- en computingverkeer. Dat vereist zeer robuuste en veilige infrastructuren, die de reactiesnelheid verhogen en de efficiëntie en het beheer verbeteren. De uitvoering van deze strategie vraagt om partners met een uitgebreid netwerk van lokale specialisten. Zij moeten in staat zijn AC-/DC-energiesystemen en efficiënte oplossingen voor warmtebeheer te configureren, installeren en onderhouden. Daarnaast moeten ze een solide competentie in engineering en projectmanagement garanderen om complexe technologische uitdagingen het hoofd te bieden.

UPS

Om een betrouwbare voedingsinfrastructuur te garanderen, is allereerst de aanwezigheid van een UPS een fundamentele vereiste om maximale bescherming en instandhouding van de belasting te realiseren. UPS-systemen leveren schone energie voor elektronische belastingen, zoals computernetwerken en servers, voor gebouwbeheersystemen en veiligheidssystemen. Naast het leveren van schone energie, beschermt de UPS tegen elektriciteitsonderbrekingen, die kunnen leiden tot verlies van informatie en productiviteit, en resulteren in gederfde inkomsten en winstdaling.

Efficiëntie

De energie-efficiëntie van een UPS houdt rekening met de verhouding tussen het actieve ingangsvermogen en het actieve uitgangsvermogen van de UPS naar de belasting. Het is duidelijk dat de verlaging van het vermogensverbruik van de UPS een fundamentele rol speelt bij energieverspilling. Liebert Trinergy Cube en Liebert NXC zijn twee oplossingen in het portfolio van Vertiv die in staat zijn om een maximale beschikbaarheid en betrouwbaarheid te leveren voor een uitgebreid gamma van toepassingen en werkomgevingen.

De rol van koeling

De voeding is slechts één aspect dat betrekking heeft op de energie-efficiëntie. Het is ook van belang om goed te kijken naar de elektrische en koelingsinfrastructuur. Deze gebruiken in oudere datacenters enorme hoeveelheden energie en zijn soms verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale energieverbruik van de IT-apparatuur. Gelukkig is nu ook voor de technologie van klimaatregeling of warmteafvoer een nieuw tijdperk aangebroken. Het is nu veel beter mogelijk om de belangrijkste uitdagingen in het beheer van een datacenter het hoofd te bieden, waaronder consolidatie, het energieverbruik en de uitbreiding van apparatuur en servers.

Veel nieuwe datacenters zijn uitgerust met perimetrale airconditioningsunits, terwijl andere – met kleinere afmetingen – de infrarack-technologie toepassen. Hier worden de airconditioningsunits geplaatst tussen de racks waarin de IT-apparatuur is aangebracht. Dankzij geavanceerde systemen zorgen deze units voor de circulatie van de lucht, het filteren, het aanhouden van het juiste niveau voor optimale temperatuur en vochtigheid. Net als de andere infrastructuursystemen van datacenters, zijn de airconditioningsunits flexibeler en krachtiger geworden. In het verleden moest de technologie op maximale capaciteit draaien, ongeacht de behoefte van de effectieve belasting. Wanneer de belasting laag was, werden de airconditioningsunits uitgeschakeld, om weer te worden ingeschakeld wanneer de belasting steeg. Vandaag de dag zijn de moderne systemen echter in staat zich aan te passen. Ook bij een lagere belasting is een zeer hoge efficiëntie te behalen, door het vermogen van de units dynamisch aan de omstandigheden in de ruimte aan te passen, met elkaar te synchroniseren en op eventuele veranderingen te anticiperen. Het ontwerp van datacenters wordt dus voortdurend slimmer en meer geïntegreerd. Ook de koelunits evolueren om het steeds toenemende niveau van continuïteit van de werking, energie-efficiëntie en kostenoptimalisatie te verzekeren.

Vertiv SmartAisle

Het in stand houden van adequate omstandigheden in het datacenter vereist een efficiënt beheer van het koelluchtcircuit. Vertiv SmartAisle is bijvoorbeeld een voorgeconfigureerde oplossing met voedings- en airconditioningsunits. Ze zijn zo gecoördineerd dat ze de regeling en transparante rangschikking van de in de fysieke infrastructuur aanwezige systemen verzekeren.

Data-analyse

Om de analyse van gegevens te optimaliseren, zijn organisaties begonnen met de migratie van rekenvermogen, weg van de kern van het datacenter. Ze brengen dit over naar de rand van het netwerk, met het edge-computingproces, dat de prestaties, de IT-infrastructuur en het netwerk dichter bij het punt brengt waar de digitale interactie plaatsvindt. Zo is een betere operationele verbinding mogelijk en is de toegang tot grote hoeveelheden gegevens te verbeteren.

Micro-datacenters aan de rand zullen in de toekomst dan ook steeds belangrijker worden. Op de korte termijn is echter het snel genoeg realiseren en uitrusten van de structuren om aan de steeds grotere vraag naar gegevens te voldoen, problematisch geworden. Daarom heeft Vertiv SmartCabinet ontworpen. Dit is een volledig geïntegreerd systeem, dat alle vereisten van een micro-datacenter in één enkele kast combineert. Hierdoor zijn er geen complexe computerruimtes meer nodig, terwijl het tegelijkertijd een verbeterde implementatie van het systeem mogelijk maakt. Deze uitrustingen zijn absoluut noodzakelijk voor kleine en middelgrote bedrijven met beperkte ruimte. Ze zijn echter ook nuttig voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in een snelle actualisering van de serverruimtes en lokale knooppunten, om aan de steeds grotere vraag naar gegevensverwerking te kunnen voldoen.

Het slimme productiebedrijf zal bestaan uit gespecialiseerde professionals, met elkaar verbonden machines en apparatuur. Daarbij is sprake van een hoge mate van automatisering, die ook op cloud-systemen werkt om de verwerking van big data sneller en efficiënter te laten plaatsvinden. Het huidige percentage van daadwerkelijk door bedrijven gebruikte verzamelde gegevens is in feite zeer laag. Het is dan ook belangrijk analytische instrumenten te gebruiken om voordeel te halen uit machine learning. Daarbij zijn machines in staat om hun productiviteit te verhogen door van de verzamelde en geanalyseerde gegevens te leren.

De bovengenoemde innovaties garanderen een verhoging van de efficiëntie, de flexibiliteit en de rentabiliteit. Zij stimuleren de digitale transformatie, waarbij ze steeds beter in staat zijn de nieuwe technologieën en deze Industrie 4.0-revolutie te omarmen. De real-time prestatie- en controleverbetering van de activiteiten maakt een verlaging van de kosten en risico’s mogelijk, vooral op veiligheidsniveau, dankzij constante controles en preventief onderhoud.

Het is voor Nederland van belang om niet alleen de innovatie van Industrie 4.0 door te voeren, maar ook de uitgangsbasis te versterken, waaronder netwerk, infrastructuur en breedband. Met optimale verbindingen in iedere regio is het mogelijk hyperverbonden te zijn en kunnen bedrijven maximale efficiëntie bereiken.

Guido Neijmeijer, country manager Vertiv Benelux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.