Virtuele on-site service-engineer zorgt voor 24/7 beschikbaarheid bij Dataplace

Voor datacenters is uptime (beschikbaarheid) een eerste vereiste. Het datacenter van Dataplace in Groenekan – onderdeel van Eurofiber Group – koos daarom in 2015 voor specifieke dienstverlening van Vertiv. Daarbij beschikt Dataplace in feite over een virtuele on-site service-engineer die 24/7 beschikbaar is.

Het Dataplace-datacenter in Groenekan dateert van 2012. Het voorziet in een bruto vloeroppervlak van 3500 vierkante meter en een totaal aan datacenterruimte van 2000 vierkante meter. In 2015 was er behoefte aan nieuwe UPS- en koelsystemen. Dataplace koos voor de producten van Vertiv – toen nog opererend onder de naam Emerson Network Power. “We hebben toentertijd met name gekeken naar de efficiency en de technische uitvoering van beschikbare systemen op de markt”, zegt Jan Bonke, site manager bij Dataplace in Groenekan. “Vertiv sprong er wat ons betreft uit op die twee terreinen. Vandaar dat we voor hun UPS- en koelsystemen kozen.”

Redundant

Als Tier III geclassificeerd datacenter zijn de UPS- en koelsystemen in Groenekan daarom ook volledig redundant uitgevoerd. Dat biedt niet alleen maximale uptime, maar ook de mogelijkheid om onderhoud te plegen zonder verstoring aan de dienstverlening. Deze aanpak heeft er onder meer voor gezorgd dat het datacenter tot nu toe een uptime van 100 procent heeft gehaald. Toen Dataplace in 2015 de nieuwe Vertiv-systemen in gebruik nam, kwam er ook nog een vraag over hoe het bedrijf het onderhoud wilde inrichten. Dataplace besloot gebruik te maken van de zogenaamde Vertiv LIFE Services.

Constante monitoring op afstand

Met deze diensten staan de Vertiv-systemen bij een klant in verbinding met een service- en monitoringcentrum van Vertiv, dat 24 uur per dag data verzamelt en analyseert. Afhankelijk van de uitkomst van een analyse geeft het systeem actief een melding aan een Vertiv service engineer. De Vertiv-systemen bij een klant zijn met het oog hierop uitgerust met een groot aantal sensors die alle kritische functies continu meten en doorgeven. Een deel van die monitoringfuncties is door klanten zelf on-site te raadplegen. Vertiv LIFE Services verzamelt echter een nog veel groter deel dat nuttig is voor de onderhoudsafdeling.

Sterk verbeterde MTTR

Bonke noemt als grootste voordeel de sterke verbetering van de Mean Time To Repair (MTTR). “Die wil je in het datacenter zo kort mogelijk houden. Zodra een component uitvalt, is er geen sprake meer van redundantie. Dat willen we zo snel mogelijk opheffen en met deze dienstverlening is dat mogelijk. Zodra een systeem uitvalt ziet Vertiv ook meteen wat het probleem exact is. Zij kunnen dan direct de monteur met alle juiste informatie én onderdelen op pad sturen. Voorheen moest een monteur eerst komen kijken, het probleem vaststellen en dan weer terug naar de eigen vestiging om de noodzakelijke onderdelen op te halen. Dat is nu niet meer nodig en dat scheelt veel tijd.”

Een ander voordeel volgens Bonke is dat met deze dienstverlening potentiële uitval ook beter te voorkomen is. “Dankzij monitoring is heel goed te bepalen wanneer een component aan vervanging toe is, nog voordat het voor problemen zorgt.” Bonke wijst erop dat de Vertiv-systemen bij Dataplace tot nu toe altijd beschikbaar zijn geweest. “Wij monitoren zelf ook en hebben weleens een melding geforceerd om een en ander te testen. We werden keurig meteen door Vertiv gebeld over deze vermeende storing.”

Naast een snelle MTTR biedt de dienstverlening volgens Bart Nieuwenhuis, AC Power sales manager Benelux bij Vertiv, nog een ander voordeel: een continue kwaliteitsverbetering van de Vertiv-oplossingen. “Met deze services verzamelen we wereldwijd een enorme hoeveelheid interessante data over de prestaties van onze producten. Die gebruiken we voor het verder optimaliseren van onze UPS- en koelsystemen die daardoor verder winnen aan betrouwbaarheid.”

Vertiv LIFE Services

Vertiv LIFE Services biedt maximale systeembeschikbaarheid via realtime diagnose en analyse op afstand en het direct daarna oplossen van operationele problemen. De dienstverlening omvat:

  • 24-uurs bewaking en servicelevering door deskundige technici
  • Bewaking en trends van systeemgegevens
  • Diagnose via deskundige gegevensanalyse, wat effectief proactief onderhoud en preventie van toekomstige problemen mogelijk maakt
  • Snelle identificatie en oplossing van alarmen
  • Melding van alarmeringen
  • Afhandeling van correctief onderhoud op locatie
  • Klantrapportage

Meer weten? Bart Nieuwenhuis, AC Power sales manager Benelux bij Vertiv, spreekt over ‘Maximale beschikbaarheid door 24/7 virtuele service engineer on site’ tijdens de UPS-Day op 6 april om 15:35.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.