Vijf stappen om het vermogen van uw IT-architectuur te optimaliseren

Aangezien de bedrijfstoepassingen snel in aantal zijn toegenomen, hebben de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens gezorgd voor een ongekende transformatie van datacenters die moeite hebben om deze stromen te verwerken. Organisaties rekenen steeds meer op virtualisatie om hun IT-infrastructuur te ondersteunen. Dit klinkt als een aanlokkelijke optie aangezien virtuele omgevingen meer services uitvoeren op minder hardware en, wat nog belangrijker is, deze services blijven uitvoeren tijdens onderbrekingen in de stroomvoorziening waardoor kritieke belastingen worden beschermd.

Elk datacenter met virtualisatie loopt echter het risico op onderpresteren of zelfs uitval als de energiebeheerstrategie er niet in slaagt om te voldoen aan de hoge energievereisten van de technologie. Deze overweging is essentieel voor de levensvatbaarheid van de onderneming, aangezien de onderbrekingskosten kunnen oplopen tot € 6.000 per uur voor kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 100 werknemers en € 1.000.000 per uur voor grote ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers.

Het probleem ontstaat omdat gevirtualiseerde machines (VM’s) werken op een capaciteit van 70 tot 80%, terwijl niet-gevirtualiseerde machines op 10 – 15% werken. Dit betekent dat rackkasten tot 40 kW aan vermogen vereisen. Bovendien zorgt virtualisatie ervoor dat toepassingen snel en onvoorspelbaar van de ene server op de andere kunnen overschakelen, waardoor datacenters snel kritische belastingen kunnen uitbalanceren, maar dat tegelijk ook de flexibiliteit van de energievoorziening enorm belangrijk is geworden.

Gelukkig bestaan er doeltreffende oplossingen. Een robuuste, intelligente energiebeheerstrategie zorgt ervoor dat u zich bewust wordt van het volledige potentieel van uw moderne IT-architectuur, terwijl de gevolgen voor uw reputatie en de financiële kosten van een onderbreking worden vermeden. Dit kan in vijf logische stappen worden gegoten: Bescherming, Distributie, Organisatie, Beheer en Onderhoud.

Bescherming omvat back-upstroombronnen zoals een Uninterruptible Power Supply (UPS) om gegevensverlies te vermijden en bedrijfscontinuïteit te verzekeren in geval van (langdurige) stroomonderbrekingen. UPS-en beschermen gevoelige IT-uitrustingen tegen storingen in de stroomvoorziening wanneer de netstroom aanwezig is, en zorgen voor een back-up tijdens stroomonderbrekingen.

Intelligente stroomdistributie omvat kabels en intelligente energiedistributie-eenheden (PDU’s) die informatie over het energieverbruik van uitgangen en de uitgangsgroepen geven. Hierdoor kunnen gebruikers snel en exact bepalen waar energie wordt gebruikt en welke hardware te veel energie verbruikt. De nauwkeurige meting vereenvoudigt ook de lastverdeling en maakt snel duidelijk waar er reserve-energie beschikbaar is.

De informatie van de energiedistributieapparaten wordt kwalitatief verbeterd door omgevingsmonitoring die een reeks variabelen meet, waardoor er back-upbeleidsbepalingen worden geactiveerd om het gegevensverlies te minimaliseren en het herstel te optimaliseren.

De apparatuur zelf moet worden georganiseerd in een beveiligde en betrouwbare IT-infrastructuur behuizing die eenvoudig toegankelijk is voor onderhoud. Virtualisatie zorgt voor een grotere energie- en koelingsbelasting in een kleinere voetafdruk. Efficiëntere koelingsstrategieën worden dus essentieel. Insluiting van warme en koude luchtstromen wordt steeds populairder. Dit wordt gerealiseerd binnen datacenters door een verhoogde vloer waarbij alle potentiële luchtlekkageopeningen zijn verzegeld om een uniforme, ondergrondse, statische druk en luchtstroomdistributie te verzekeren. Racks die lekkage en interne warme-/koudeluchtovergangen vermijden, zijn essentieel voor deze strategieën.

De zichtbaarheid en de controle van de intelligente energiebeheerstrategie worden mogelijk gemaakt door geschikte software die in het virtualisatieplatform is geïntegreerd. De statusgegevens voor alle UPS-en en PDU’s in het virtuele netwerk kunnen samen met informatie over het netwerk, de fysieke server en de opslag worden bekeken vanaf één enkel dashboard. Dit helpt om de bedrijfscontinuïteit te verzekeren doordat managers geïnformeerde beslissingen kunnen nemen aan de hand van het vermogen, het energieverbruik en de status van de IT-apparatuur. Hierdoor kan sneller worden gereageerd op situaties en worden automatische rampherstelprocedures doeltreffender.

Preventief onderhoud is ook essentieel voor elke energiebeheerstrategie. Moderne UPS-en zijn betrouwbare, maar nog steeds complexe apparaten die mogelijk kunnen falen, terwijl andere componenten, zoals PDU’s, ook de nodige zorg vereisen. Risico’s kunnen onder controle worden gehouden door te kiezen voor de juiste service voor alle systeemcomponenten.

Door regelmatige service en monitoring kan de levensduur van UPS-en en PDU’s worden verlengd. Hierbij dient aandacht te worden besteed aan: preventief onderhoud en noodinterventies, reserve UPS-en en PDU’s, elektronische reserveonderdelen, batterijen en batterijladen, en een professionele hulplijn.

De integratie van deze vijf stappen in een samenhangende en doeltreffende energiebeheerstrategie vereist de juiste hardware, software en servicetools; componenten die kunnen worden gecombineerd in een betrouwbare, lange termijnoplossing maar ook afzonderlijk uitstekend presteren. De expertise, ondersteuning en het portfolio van Eaton bieden u deze tools, waardoor u een reële en geoptimaliseerde energiebeheerstrategie kunt uitwerken om ten volle te kunnen profiteren van uw IT-architectuur.

Ga voor meer informatie naar www.eaton.nl/optimizedpower

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.