Microsoft wil kunstmatige koraalriffen creëren met onderzeese datacenters

project-natick-microsoft

Microsoft blijkt een patentaanvraag te hebben ingediend voor een datacenter dat een kunstmatige koraalrif vormt. Dit kunstmatige rif kan een aantrekkelijk leefgebied vormen voor vissen en andere dieren.

Dit blijkt uit de patentaanvraag die Microsoft heeft ingediend en waarover Patent Yogi bericht. In het patent wordt een datacenter beschreven dat in een drukvat in zee wordt geplaatst. Dit drukvat is in een ‘omliggende structuur’ geplaatst die ‘actief rifleven kan promoten en een omliggend ecosysteem kan onderhouden’. In één structuur kunnen meerdere drukvaten worden geplaatst.

Project Natick

Het idee is gebaseerd op Project Natick, dat onder leiding staat van Ben Cutler. Cutler staat op de recente patentaanvraag van Microsoft vermeld als belangrijkste auteur. Project Natick opereerde twee maanden lang op een afstand van 1 kilometer van de kust in de Verenigde Staten, op een diepte van 9 meter. Het datacenter slaagde voor alle testen en draaide zelfs enige tijd echte Azure cloud workloads.

Door datacenters in zee te plaatsen wil Microsoft data sneller bij eindgebruikers kunnen afleveren. Meer dan de helft van de mensheid woont in de nabijheid van een zee, waarmee zeeën een ideale locatie zijn om datacenters te huisvesten. Daarnaast is in zee een grote hoeveelheid koud water beschikbaar, die kan worden ingezet voor de koeling van datacenters.

Beperkingen

Het plaatsen van datacenters in zee en met name diens functie als kunstmatig koraalrif brengt wel enkele beperkingen met zich mee. Zo moeten datacenters in dit geval volledig zonder verlichting opereren om het zeeleven niet te verstoren. Daarnaast kunnen upgrades aan het datacenter en fysieke werkzaamheden slechts sporadisch en op onregelmatige momenten worden uitgevoerd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)