Google koelt Fins datacenters met pompen van Wilo

Het nieuwe 9.000 m2 grootte datacenter van Google in de Finse stad Hamina wordt gekoeld met behulp van pompen van Wilo. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zeewater.
Het datacenter van Google in het Finse Hamina wordt gekoeld met behulp van Wilo inlinepompen CronoLine-IL (bron: Wilo)Bij de bouw van nieuwe datacenters vormt in veel gevallen de regionale energieprijs de drijfveer voor de keuze van een vestigingsplaats, aldus Greenpeace. Google kiest daarentegen voor een andere, duurzamere weg. In het jongste Greenpeace rapport ‘Clicking Clean’ is de duurzaamheidsbalans van de 300 grootste datacenters ter wereld op rij gezet. Daaruit blijkt dat Google ook op het gebied van milieubewustheid brancheleider is. Het concern heeft bekendgemaakt dat de datacenters in de toekomst alleen nog maar duurzame energie zullen gebruiken. Tegelijkertijd wordt er veel aan gedaan om de energie-efficiëntie in de rekenruimtes te verbeteren, in het bijzonder voor de energie-intensieve koeling van de servers.

Lage gemiddelde temperatuur

Deze duurzame werkwijze demonstreert Google onder andere met de keuze van de vestigingsplaats van het meest recente Europese datacenter van Google in Hamina, Finland. Niet de stroomprijs maar de lage gemiddelde temperatuur van 2 °C en de directe nabijheid van de Finse Zee waren hier van doorslaggevend belang. De koeling van de servers wordt hier duurzaam met koud zeewater gewaarborgd. De Wilo inlinepompen CronoLine-IL leveren zo een belangrijke economische en duurzaamheidsbijdrage aan het nieuwe hoofdknooppunt van de wereldwijde datasnelweg.

De stroombehoefte van datacenters bedroeg in 2011 wereldwijd 684 miljard kWh. Ter vergelijking: heel Duitsland verbruikte in hetzelfde jaar ‘slechts’ zo’n 607 miljard kWh. Prognoses gaan ervan uit, dat de energievraag, aangejaagd door Cloud computing, tot 2020 met 63 procent zal toenemen. Tegenwoordig komt 22 procent van het energieverbruik in datacenters op conto van deze noodzakelijke koeling. Daarom levert waterkoeling uit natuurlijke bronnen zoals in Hamina zo’n belangrijke bijdrage aan efficiëntieverbetering. Maar ook aan de pompen, die in dit datacenter het koelwater verpompen, worden hoge efficiëntie-eisen gesteld. Dat bewijzen de toegepaste Wilo inlinepompen CronoLine-IL.

Horizontaal geïnstalleerde drooglooppompen

Voor de vereiste hoeveelheden koelwater, zijn deze drooglooppompen horizontaal in het leidingwerk geïnstalleerd. De leidingafmetingen van de koelcircuits lopen van DN 150 tot DN 200. De waaiers van de pompen zijn hierop ontworpen: de nominale diameter bedraagt 320 resp. 270 mm. De specifieke waaiergeometrie en toegepaste coating dragen bij aan een hoog totaalrendement.

Het hydraulische rendement van de Wilo-CronoLine-IL met nominale aansluitdiameter DN 150 bedraagt meer dan 80 procent, met DN 200-aansluiting meer dan 70 procent. De motorefficiëntie is 94 procent. Hierdoor is een nominaal motorvermogen tussen 30 – 37 kW voldoende om het vereiste koelvolume te verpompen. Aanvullende energiebesparingen worden bereikt door frequentieomvormers die het toerental regelen op de actuele heersende koelvraag.

Hoge beschikbaarheid is cruciaal

Per seconden beantwoordt Google zo’n 64.000 zoekvragen. Het bedrijf stelt dan ook hoge eisen aan de beschikbaarheid van zijn datacenters. Daarnaast biedt het bedrijf vanuit de datacenters cloud diensten aan, die 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn. Voor de vereiste beschikbaarheid is niet alleen de techniek, maar ook de koeling een beslissende factor. Moderne serversystemen lenen zich weliswaar voor bedrijfstemperaturen rond de 35 °C, maar zonder deze koeling zou deze grens in de kortste tijd overschreden worden met uitval als gevolg.

Voor een maximale bedrijfszekerheid van de pompen, produceert Wilo pomphuizen en afzonderlijke componenten van hoogwaardige materialen. Om de ‘total lifecycle costs’ verder te verlagen, heeft het lantaarnstuk van de pomp een gepatenteerd ontwerp. Dit garandeert een betrouwbare afvoer van de grote hoeveelheden condens, die op het pomphuis neerslaat. Dit ontstaat wanneer koude media bij hoge omgevingstemperatuur worden getransporteerd. Op deze manier zijn de pompen beschermd tegen het ontstaan van corrosieschade. Bovendien staan de toegepaste mechanical seals van siliciumcarbide, EPDM en RVS garant voor lange standtijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.