Duurzaam datacenter uitdaging voor multi-tenant datacenters

building-3-floors_615x413

Duurzaamheid in datacenters is hot. Maar dat is dan ook meteen het enige in datacenters dat hot zou mogen zijn. Want het hele idee achter de inzet van technologie voor duurzaamheid in datacenters is om maximaal in te zetten op ‘high performance’ en ‘high efficiency’. Immers, hoe efficiënter het datacenter kan omgaan met de ingezette middelen, hoe lager de impact op het milieu. Denk hierbij aan het besparen van energie en de inzet van tools die ervoor zorgen dat de infrastructuur flexibeler, veiliger en efficiënter is. Efficiëntie moet worden gemaximaliseerd - niet alleen energie-efficiëntie, maar de algehele efficiëntie: worden alle middelen optimaal gebruikt?

Dit plaatst vooral de steeds populairdere multi-tenant datacenters voor een uitdaging.

Wat is duurzaamheid in het datacenter?

Duurzame systemen zijn beter voor onze planeet door het vermijden van afval en het beperken van de productie van broeikasgassen en giftige stoffen. Een duurzaam datacenter gebruikt materialen en processen, gericht op het minimaliseren van de impact op mens en milieu. Dit geldt voor alle aspecten van het ontwerp, de bouw en de exploitatie van datacenters. Vanaf het ontwerp en de selectie van de locatie tot en met de hardware en de processen rond koeling en energieverbruik. Een echt duurzaam datacenter gebruikt infrastructuurproducten die duurzaam zijn binnen hun gehele levenscyclus. Vanaf de grondstoffen tot productie, gebruik en verwijdering.

Hoewel duurzaamheid een waardevol doel op zich is, levert het bouwen van een duurzaam datacenter ook concrete en belangrijke zakelijke voordelen, zoals financiële besparingen en een betere reputatie.

Het begint bij het platform

Een levensvatbare duurzaamheidsstrategie begint bij de basis, bij het platform. Hoe is het datacenter ontworpen, gebouwd en hoe wordt het geëxploiteerd. Sommige datacenters maken gebruik van modulaire technologie om efficiency te verhogen. Anderen kijken naar manieren om de CO2-uitstoot te beperken of energie uit hernieuwbare bronnen te betrekken. Welke middelen er ook gebruikt worden, een duurzaam datacenter moet vooral energie-efficiënt zijn. Verbetering van de energie-efficiëntie verlaagt één van de grootste kostenposten en één van de grootste emissiebronnen tegelijk.

Verminder datacenter-afval

Een datacenter bestaat uit veel componenten: van kabels en sensoren tot IT-hardware en koel-eenheden die regelmatig moeten worden vervangen. Recyclebare componenten zijn hierbij belangrijk maar even belangrijk is de keuze voor componenten die de hoogst mogelijke performance bieden en toekomstvast zijn. Niet alleen ten aanzien van mogelijk slijtage maar vooral ook met het oog op de snel verder evoluerende technologie. Infrastructuur die klaar is voor de toekomst kan langer mee en verhoogt de duurzaamheid.

Agile Connectivity

Voor het plannen en ontwerpen van datacenters zijn er nog nooit zo veel opties geweest als nu. En aangezien alle bovenste lagen in de 'stack' - van het netwerk tot de applicaties - gebruikmaken van de fysieke laag is het essentieel dat juist deze ontworpen is om aan alle behoeften van het datacenter voldoen. Nu én in de toekomst. Aangezien de bekabeling van een datacenter in de toekomst meerdere generaties apparatuur en snelheden zal moeten ondersteunen, is zaak te kiezen voor toekomstvaste oplossingen waarmee alle opties open blijven. Bij CommScope spreken we dan over Agile Connectivity.

Meer inzicht in de performance dankzij software

Vervolgens is de inzet van DCIM essentieel om alle belangrijke gegevens met betrekking tot capaciteit, verbruik en workflow te volgen en de prestaties van het datacenter te optimaliseren. Met het door DCIM verkregen inzicht in deze parameters, zijn organisaties in staat om een hogere efficiëntie te bereiken, hun middelen optimaal te gebruiken en zo dus energie- en kostenbesparingen te realiseren.

6Y9C8961_615x410-615x410

Hoewel capaciteit, beschikbaarheid en efficiëntie nog steeds de belangrijkste aandachtspunten voor datacentermanagers zijn, ontbreekt het hen vaak aan gecentraliseerde controle over de kerninfrastructuur – assets, ruimte, power - die nodig is om deze doelstellingen te bereiken. Bovendien zijn IT en Facility Management vaak organisatorisch gescheiden, waardoor het moeilijk is om de infrastructuurmanagement tools en informatie goed te delen.

DCIM

Ondanks deze organisatorische scheiding kan DCIM er toch voor zorgen dat alle belanghebbenden in het datacenter met dezelfde bril naar hun (deel van) de infrastructuur kijken en die infrastructuur op een eenduidige manier beheren en plannen. Simpel gesteld kan een goed ingerichte en juist gebruikte DICM oplossing ervoor zorgdragen dat de datacentermanager en -planners beter voorbereid te zijn op de te verwachten capaciteitsvraag en op die manier hun middelen zoals ruimte, stroom, koeling maar ook connectiviteit efficiënter kunnen inzetten en gebruiken.

Multi-tenant datacenters

Steeds meer ondernemingen en serviceproviders kiezen ervoor hun datacenter-activiteiten onder te brengen in multi-tenant datacenters (MTDC). Dit is momenteel een van de snelst groeiende segmenten in deze sector. MTDC’s bieden aanmerkelijke voordelen op het gebied van flexibiliteit, betrouwbaarheid, latency, beveiliging en - last but not least - efficiency.

Hierbij lopen we echter tegen het probleem aan dat de fysieke infrastructuur, het Facility Management, in beheer is bij de exploitant van het MTDC, terwijl alle IT in beheer is bij de diverse huurders (tenants) van het datacenter. De geïntegreerde benadering van DCIM, met de nauwe verwevenheid van IT - en Facility Management, kan alleen effectief zijn als beide onderdelen de informatie met elkaar delen. Ofschoon het nog erg weinig gebeurt in de praktijk, is dit onderwerp nu toch op de kaart gezet, juist met het oog op verhoging van de duurzaamheid van het datacenter, betere efficiency en uiteindelijk ook lagere kosten.

ManFiber-151328644_615x410-615x410

De oplossing zou kunnen liggen in het aanbieden van bijvoorbeeld ‘DCIM-as-a-Service’, een dienst geleverd door de exploitant, waar beide partijen wijzer van worden. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat de klant enige, voor efficiëntie relevante, gegevens wil delen met de exploitant. Om hier ook echt een win-win situatie van te maken moet de exploitant zorgen voor bepaalde incentives. De vergroening van de datacenter-activiteiten van een klant kunnen zo’n incentive zijn, maar ook financieel zal een deel van het te behalen voordeel verdeeld moeten worden tussen beide partijen.

Flat rate helpt duurzaamheid niet

Een van de omstandigheden die op dit moment de introductie van een op DCIM gebaseerd beheer van het MTDC remt, is het feit dat veel van de contracten gebaseerd zijn op een flat rate. Een bedrag gebaseerd op de beschikbaar gestelde ruimte of capaciteit, maar zelden op het daadwerkelijke verbruik. Een datacenter die een bepaalde capaciteit aan klanten verkocht heeft kan dan theoretisch vol zitten terwijl hij dit in werkelijkheid niet is. De beschikbare capaciteit van het datacenter wordt zo onvoldoende benut, ten koste van de efficiency. Ook de inrichting van de specifieke klantruimtes kan zo niet worden geoptimaliseerd omdat gegevens over hotspots en capaciteitsknelpunten niet beschikbaar zijn voor de tenant.

Pay per use

Het uiteindelijk gewenste model – ook uit oogpunt van duurzaamheid – is wel degelijk gebaseerd op pay per use, in plaats van flat fee. Niet alleen ruimtes en stroom worden daarbij verrekend, maar ook connectivity. Waar u nog standaardconnectiviteit wordt geleverd, binnen de flat fee, is deze vaak overgedimensioneerd, met alle gevolgen voor de kosten, de efficiency en de duurzaamheid. MTDC’s zullen daar meer en meer vanaf stappen om de performance te kunnen verbeteren maar ook om onderscheidend te zijn op het gebied van duurzaamheid en zo een aantrekkelijker aanbieder te zijn.

CommScope schreef het e-Book The Connected & Efficient Datacenter. Dit is hier te lezen: http://www.commscope.com/CandE-Data-Center-eBook/

Dick Philips, DCIM Sales Director Europe bij CommScope

Meer over
Lees ook
Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1