Amsterdam krijgt datacenter van 100.000 m2

Het Westelijk Havengebied van Amsterdam wordt de thuishaven van het grootste datacenter van Amsterdam. Het nieuwe datacenter wordt 100.000 m2 groot en wordt naast het hoofdkantoor van Telegraaf Media Groep gebouwd door Caransa Groep.

Door de opkomst van clouddiensten en big data maakt de datacentermarkt een ongekende groei door. Naar verwachting zal de vraag naar datacenters in de regio Amsterdam de komende jaren sterk blijven toenemen, onder meer door de snelle ontwikkeling van het Internet of Things. Met het grootschalige datacenter speelt Caransa Groep in op deze ontwikkeling.

Het datacenter van 100.000 m2 dat Caransa Groep in het Westelijk Havengebied van Amsterdam bouwt (bron: Caransa Groep)

Meest energie-efficiënte datacenter van Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft zichzelf als klimaatdoelstelling gesteld om 40% minder broeikasgassen te produceren in 2025. Datacenters worden echter gezien als grootverbruikers van energie. Energie-efficiëntie krijgt in het datacenter dan ook een hoge prioriteit; de nieuwe locatie moet het meest energie-efficiënte datacenter van Amsterdam worden. Zo wordt onder andere Warmte- en Koude-Opslag (WKO) ingezet en zal het energieverbruik van het datacenter continu worden gemonitord.

Onlangs leverde Caransa Groep ook al het AMS1 op het Science Park in Amsterdam op. Dit datacenter in in de zomer in gebruik genomen. Naar verwachting gaat de bouw van het nieuwe datacenter in het Westelijk Havengebied eind 2017 van start.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.