Het nieuwe datacenter volgens CommScope: connected en efficiënt

Het moderne datacenter is van strategisch belang voor vrijwel elke organisatie. De cloud, mobiliteit, Internet of Things, big data – dit zijn slechts een paar van de ontwikkelingen die een enorme druk uitoefenen op het moderne datacenter. Om de steeds hogere eisen met betrekking tot capaciteit, snelheid en het ‘always-on’ karakter van de business te kunnen volgen, is het huidige fysieke datacenter veel complexer, meer geïntegreerd en meer prestatiegedreven dan tien jaar geleden.

Om te helpen bij het beheren van deze veranderende omgeving, zijn nieuwe manieren van denken over de infrastructuur naar voren gekomen. Ontwerpers van nu zien fysieke elementen zoals stroom, ruimte, verwerking, koeling en netwerkconnectiviteit, als variabelen die kunnen worden aangepast om hun specifieke prestatie-doelen te bereiken en tegelijkertijd de kosten te beheersen. Ondertussen stellen op software gebaseerde datacenter-infrastructuur management (DCIM) oplossingen en het geautomatiseerd beheer van de infrastructuur (AIM), IT- en Facility Management in staat hun datacenters meer ‘holistisch’ te beheren.

In dit nieuwe paradigma zijn er overal mogelijkheden om de prestaties en winstgevendheid te verbeteren door het verhogen van de efficiëntie; niet alleen bij de energievoorziening en de koeling, maar ook bij capaciteitsplanning, asset management, schaalbaarheid, gebruik van de ruimte (bijvoorbeeld dichtheid), en nog veel meer.

Gebruik maken van deze kansen betekent kiezen voor een nieuwe definitie van efficiëntie als onderdeel van een meer holistische benadering die de hele fysieke ecosysteem omvat. Dit noemen we het ‘Connected and Efficient’ Datacenter.

Meer dan stroom en koeling

Als het gaat om het bepalen en het sturen van de efficiëntie van de fysieke infrastructuur, begon en eindigde de traditionele discussie met stroom en koeling. Deze focus op energieverbruik als de belangrijkste maatstaf voor de efficiëntie is begrijpelijk. Energie vertegenwoordigt 25 tot 40 procent van de operationele kosten van een datacenter. Tegelijkertijd betekent dit ook dat 60-75 procent van de operationele kosten nog elders liggen – in andere fysieke middelen, zoals ruimte, IT-middelen, en connectiviteit. Door al deze fysieke middelen als een samenhangend geheel te beheren valt veel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan:

Texting on the phone

Ruimte – Verspilde ruimte is verspilde capaciteit. Naar schatting zijn gemiddeld 15 procent van de servers van een datacenter ofwel ongebruikt of onderbenut. Maar ze verbruiken nog steeds stroom en nemen waardevolle rackruimte in.

Asset management – Een aanzienlijke hoeveelheid geld is gerelateerd aan het beheer en onderhoud van de datacenter activa – in het bijzonder het lifecycle management van IT-activa als switches, servers en storage.

Connectiviteit – Toenemende rack-dichtheden en het versnellen van glasvezeladoptie creëren de ‘perfect storm’ in de gestructureerde bekabeling en netwerkconnectiviteit van het datacenter. De noodzaak om deze complexe omgeving beter te beheren maakt connectiviteit een uitstekende kandidaat voor meer efficiëntie.

Holistische Benadering

Hogere eisen voor beschikbaarheid, meer bedrijfskritische toepassingen en de stijgende vraag naar throughput hebben geleid tot een grotere vezeldichtheid, meer kleinere assets en een fysieke omgeving die steeds moeilijker te beheren is.

De groeiende complexiteit van het moderne datacenter – en de noodzaak om efficiëntie breed te adresseren – heeft geleid tot nieuwe efficiëntere manieren datacenters te bouwen, alsmede tot instrumenten voor een efficiënter beheer ervan. Denk aan tools zoals datacenter infrastructuur management (DCIM) en geautomatiseerd beheer van de infrastructuur (AIM).

Virtualisatie

Daar bovenop komt nog de virtualisatie. Virtualisatie speelt in veel datacenters een grote rol en veel IT-managers denken eerder in termen van gevirtualiseerde servers en infrastructuur dan in fysieke infrastructuren. Ook hiervoor is de holistische benadering geboden. In het huidige virtuele tijdperk moet fysiek management worden gecombineerd met virtualisatiemanagement. De gevirtualiseerde omgeving moet in lijn gebracht worden met de capaciteit en distributie (locatie, clustering en load balancing) van de fysieke omgeving.

De moderne DCIM-oplossingen kunnen zowel IT- als facilitaire systemen, áls gevirtualiseerde systemen, tegelijk beheren en bieden een schat aan gedetailleerde accurate informatie over hoe alle systemen het doen, zowel historisch als in realtime. Hierdoor zijn er meerdere mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen:

  • De bezettingsgraad: DCIM helpt managers van datacenters ongebruikte capaciteit te lokaliseren en weer in gebruik te nemen.
  • CPU-efficiëntie: door het bijhouden en in kaart brengen van CPU-gebruik en energieverbruik kunnen managers transacties per watt verbeteren en de juiste server koppelen aan de juiste toepassing.
  • Dichtheid van ruimte: datacenters gebruiken DCIM om het gebruik van kasten en behuizingen veilig te maximaliseren en de server-dichtheden op een verantwoorde manier te verhogen.
  • Beschikbaarheid: real-time inzicht in het gehele gekoppelde fysieke ecosysteem kan datacenter managers helpen de gewenste niveaus van beschikbaarheid te realiseren.

Het optimaliseren van kabels en connectiviteit

Het huidige complexe bedrijfskritische datacenter vereist een maximale beschikbaarheid, 99.995% bij een Tier 4 datacenter. Er is geen ruimte voor fouten. Dit betekent dat het IT-team snel in staat moet zijn om potentiële problemen te identificeren, te diagnosticeren en op te lossen voordat zij van invloed kunnen zijn op de te leveren IT-diensten.

Veel gangbare problemen kunnen worden toegeschreven aan een gebrek aan inzicht in de bekabeling en het connectivity-netwerk van het datacenter. Tot voor kort werd de inventaris en het beheer van deze omgeving handmatig of semi-handmatig verwerkt, met behulp van tools zoals spreadsheets en Visio graphics.

Defocused Blue Light Effect with Bokeh Background

Gelukkig bieden de huidige oplossingen op het gebied van geautomatiseerd beheer van de infrastructuur (AIM) datacenter professionals meer inzicht en controle over hun gestructureerde en ongestructureerde bekabeling. AIM-oplossingen consolideren alle informatie over netwerkbekabeling en patches in een enkele database met realtime intelligentie en inzicht in elke patch en switchpoort. Dit creëert kansen voor meer efficiëntie qua capaciteit, snelheid en beschikbaarheid.

Toenemende nadruk op interconnectiviteit

Infrastructuurbeheeroplossingen zoals DCIM en AIM stellen datacenter professionals in staat hun fysieke infrastructuur vanuit een breder perspectief te beschouwen. Wat ze zien is één enkel, geïntegreerd (interconnected) en zeer dynamisch fysiek ecosysteem van stroom, ruimte, assets, koeling, bekabeling en systemen (zowel IT-systemen en voorzieningen) in nauwe bestaande relaties met elkaar. Een verandering in één onderdeel resulteert steevast in bedoelde en onbedoelde veranderingen in andere – met vaak directe of indirecte gevolgen voor de algemene prestaties en efficiëntie. Dit suggereert dat het vermogen om het beheer van deze enorme uitgestrektheid van interconnectiviteit holistisch te bekijken, de sleutel is tot het verhogen van de efficiëntie.

Door de bedoelde en onbedoelde gevolgen van veranderingen beter te begrijpen zijn datacenter managers beter in staat om een hoger ROI op hun IT-investeringen te realiseren, beschikbaarheid te optimaliseren, IT-capaciteit te maximaliseren, budgetten te beheersen en een beter gebruik te maken van hun personeel.

Voordelen van best-in-class glasvezel en koper

Naast softwarematig intelligent connectiviteitsbeheer zoals AIM en DCIM, kan er ook nog efficiëntie worden bereikt binnen de glasvezel- en koperbekabeling. Het inzetten van pre-terminated bekabeling, bijvoorbeeld, biedt tot 8x snellere uitrol. Toenemende vezeldichtheid leidt ook tot efficiëntere inzet van het gestructureerde bekabelingsnetwerk.

Conclusie: Het ‘connected and efficient’ datacenter is hier

In de huidige snel veranderende datacenters gaat de conventionele definitie van efficiency overboord. Datacenters kunnen zich niet langer veroorloven om hun efficiency-initiatieven uitsluitend te richten op stroom en koeling. De connected en efficiënte datacenters van vandaag moeten efficiëntie beheren over al hun fysieke middelen, inclusief ruimte, netwerkconnectiviteit, en IT-assets – om zo de werkelijke waarde van hun datacenter-infrastructuur te benutten.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Dick Philips via dick.philips@commscope.com

Dick Philips is DCIM Sales Director Europe bij CommScope

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.