Virtual Reality in het datacenter

vr-world-record-3

De aanbieder van UPS’en en andere datacenter-technologie Huawei organiseerde onlangs een wereldrecordpoging ‘simultaan VR kijken’. De directie van de Britse colo Aegis Data gelooft heilig in de mogelijkheden van virtuality reality. Staat VR op het punt van doorbreken in het datacenter?

Er zijn vooralsnog nauwelijks datacenters die virtual reality toepassen. Toch biedt deze technologie volop kansen - zowel commercieel als voor operatie en beheer.

Veel datacenters hebben moeite om zichzelf te onderscheiden van andere aanbieders. Voor veel IT-managers bestaat een datacenter uit zalen vol met racks. Zij zien in de regel weinig verschil tussen de aanpak van de ene aanbieder versus de andere. En dat geldt al helemaal voor business managers. VR kan hier een belangrijke rol spelen. Door een virtual reality-toepassing te ontwikkelen waarbij een IT- of business manager door een virtueel model van het datacenter kan lopen, krijgt de betrokken aanbieder heel nadrukkelijk een innovatief karakter. Bovendien krijgt een potentiële klant direct een goed beeld waar zijn apparatuur komt te staan en hoe de security wordt geregeld. Maar wellicht zijn er ook kansen om disaster recovery-procedures - bijvoorbeeld bij een brand - via een VR-applicatie aan een potentiële klant te demonstreren.

Met zo’n zelfde VR-app kunnen ook medewerkers van een datacenter natuurlijk getraind worden: hoe te handelen bij brand, inbraak of waterschade? Maar ook een grote stroomstoring kan hiermee prima gesimuleerd worden, waarbij de betrokken medewerkers - eigen personeel maar bijvoorbeeld ook toeleveranciers en installateurs - hun kennis van procedures kunnen testen en eventueel verbeteren.

Daarnaast kunnen we ook denken aan het koppelen van VR-applicaties met DCIM- en andere monitoring-omgevingen. Zijn er wellicht voordelen te behalen door de impact van het plaatsen of juist verwijderen van apparatuur in bepaalde zalen of gangen via VR te simuleren op basis van ‘real life’ data die rechtstreeks uit monitoring tools of DCIM-pakketten wordt gehaald?

Dossiers