Rittal op IT Room Infra – oplossingen voor trends zichtbaar maken

Ook op deze editie van IT Room Infra zal Rittal, fabrikant van onder andere behuizingen, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering, monitoring, IT infra en services, met een stand aanwezig zijn. Dit jaar is er bewust voor gekozen twee producten centraal te stellen: een behuizing uit de Hybrid Cloud Package (HCP) serie en een volgens de specificaties van het Open Compute Project (OCP).

Rittal zoekt de dialoog

Rittal heeft deze keuze gemaakt omdat het constateert dat de markt steeds meer vragen stelt over de inzetbaarheid van behuizingen en de ontwikkelingen op dit terrein. Verreweg de meeste vragen laten zich met deze twee systemen oplossen. Met deze twee behuizingen op de stand kan het Rittal team de antwoorden illustreren en daarmee nog concreter maken. Daarom worden alle bezoekers aan IT Room Infra ook van harte uitgenodigd op de stand te komen en daar de vragen te stellen die hen en hun klanten bezighoudt.

Trends in IT en Industrie

Het aangaan van die dialoog staat bij Rittal hoog op de agenda. De afgelopen periode heeft het bedrijf vastgesteld dat diverse trends gaande zijn op het gebied van IT en productie. Zo is Smart Industry, ook wel Industry 4.0, een algemeen begrip aan het worden. In een Smart Industry worden productieprocessen met de komst van nieuwe technologieën efficiënter ingericht. Verschillende proceselementen worden door IT-integraties aan elkaar gekoppeld, waardoor deze elementen met elkaar kunnen communiceren en het proces automatiseren. Daarnaast is er het Internet of Things (IoT). Bijna elk apparaat is tegenwoordig verbonden in een groot netwerk en kan met andere apparaten communiceren. Zonder tussenkomst van mensen.

Is Cloud de oplossing voor mkb?

Een groot deel van de  typische mkb IT behoefte was tot voor kort vooral onpremise georiënteerd. De onafwendbare ontwikkeling die nu is ingezet is echter dat steeds meer diensten extern en via het cloud model worden afgenomen. Office pakketten draaien niet meer lokaal op werkstations of op de centrale server in het bedrijfsnetwerken maar worden op basis van ‘pay per use’ via de cloud afgenomen. Voor deze toepassingen is de Cloud voor velen een prima oplossing. Echter kan de Cloud voor kritische processen als bijvoorbeeld Machine to Machine (M2M) een brug te ver zijn. Data moet snel voorhanden zijn om processen goed aan te kunnen sturen. Veel data die beschikbaar is in de Cloud, is te ‘lang’ onderweg om ingezet te kunnen worden. Applicaties eisen tegenwoordig dat data binnen 20 msec. aanwezig moet zijn, terwijl dat met Cloud moeilijk realiseerbaar zal zijn. De oplossing in de markt wordt gezocht in Edge Computing. Een IT-omgeving in de buurt van de onderneming die als koppeling dient tussen de onderneming en de Cloud. Dat kan een IT ruimte zijn in het gebouw of in de regio.

Aandacht voor continuïteit

Mede door het gemak van SaaS oplossingen ontstaat bij menig mkb ondernemer het idee dat hij op afzienbare termijn op locatie wellicht helemaal geen applicaties en data meer nodig heeft. Die gedachte is begrijpelijk, maar wel onjuist. De ondernemer zal zich namelijk heel snel realiseren dat het simpelweg onmogelijk is alles buiten de deur te plaatsen. Het is in ieder geval iets dat door elke serieuze IT-leverancier wordt afgeraden, vooral omwille van bedrijfscontinuïteit. Het idee dat een storing in de connectiviteit (‘het internet ligt eruit’) een bedrijf compleet kan platleggen, noopt tot het ontwikkelen van continuïteitsplannen die daar op anticiperen. Onder alle omstandigheden toegang hebben tot een lokaal opgeslagen dataset en applicaties is daar een vast onderdeel van en dat is alleen maar mogelijk als er lokaal een goede veilige dataomgeving aanwezig is.

1649_beeldmerk-congres-iot

Wie inzoomt op de ontwikkelingen in het mkb landschap ziet daarnaast nog een ontwikkeling die haaks lijkt te staan op het 100% buiten de deur plaatsen van alle IT. Er wordt namelijk steeds meer aangeboden op basis van IP, van pin terminals in de retail, via videobewaking en telefonie  tot complete aansturingen van verlichting en koeling voor gebouwen. Al deze toepassingen vragen om een centrale locatie en dat is de behuizing nieuwe stijl.

Hybrid Cloud Packages is het antwoord voor de veranderde markt

Hybrid Cloud Packages is niet zomaar een serie racks met 1 tot 4 serverracks van elk 42 HE maar is vooral het antwoord op de vragen van ondernemers die zich bewust zijn van de afhankelijkheid van TCP/IP. De gehele IT-Infrastructuur en de behuizingen zijn in toenemende mate de belangrijkste schakel voor de bedrijfsvoering. De behuizingen zijn in toenemende mate de belangrijkste schakel voor de gehele bedrijfsvoering. De moderne behuizing uit de HCP serie is feitelijk een eigen mini datacenter met een geïntegreerde koeling, noodstroomvoorziening, brandblus- en detectiesysteem en remote management.

Daarnaast zijn deze HCP’s reeds voorbereid op opkomende trends zoals IoT en Edge Computing en zijn deze HCP’s inzetbaar voor toepassingen als Power over Internet (PoE), Voice over IP (VoIP), ledverlichting, camera’s, toegangscontrole en dergelijke.

Rittal noemt deze oplossing niet voor niets de Hybrid Cloud Package. Het is de eigen veilige basis waarmee elke ondernemer enerzijds  zijn complete IT behoefte, die bestaat uit applicaties, data en workloads op  basis van onpremise, extern en cloud verantwoord kan uitbouwen. Anderzijds is het de centrale basis voor een toenemend aantal tools voor gebouw- en terreinbeheer.

Deze en verdere opties en mogelijkheden van de HCP worden op de stand van Rittal graag uitgelegd en gedemonstreerd.

Rittal toont behuizing volgens de Open Compute Project (OCP) specificaties

Naast de HCP zal Rittal tijdens IT Room Infra ook een behuizing volgens de OCP specs presenteren. OCP is een nieuwe initiatief in de markt en wordt door veel grote namen, waaronder Facebook, Google en Microsoft ondersteund. Rittal is uiteraard één van de partners in dit project.

Het idee achter OCP is dat de alsmaar toenemende behoefte aan compute power tegen de grenzen van de huidige datacenter en rack architectuur aanloopt. Een eerste ontwikkeling die daaraan gerelateerd is het energieverbruik. Er zijn valide redenen te geven om de huidige standaard van 400Vac respectievelijk 230Vac distributie los te laten en te vervangen voor 48, 24 dan wel 12Vdc. Ook de mogelijkheid om af te wijken van de standaard 19” racks en de hogere luchtintrede temperaturen die het consortium voorstaat, behoren tot de ontwikkelingen die menig IT gebruiker en leverancier kan  bezighouden. De impact die dit alles heeft op hardware en datacenters is immers in potentie groot. Bij Rittal komen steeds vaker vragen binnen die te herleiden zijn tot de onduidelijkheid over de impact en zich het beste laten vertalen met: moeten we volledig op deze ontwikkeling inzetten en derhalve bestaande ruimtes en systemen herinrichten of is het beter dit gefaseerd te doen, en de eerste nieuwe vierkante meters, respectievelijk behuizingen, hier op aan te passen.

Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden heeft Rittal er voor gekozen een OCP behuizing op IT Room Infra neer te zetten. Net als bij de HCP het geval is: uitleg aan de hand van een concreet voorbeeld, een echte behuizing in dit geval, werkt altijd beter dan uitsluitend woorden.

Vraag naar OCP neemt toe

OCP is daarbij geen idee dat voornamelijk op papier leeft. Bij zowel de grote datacenter exploitanten als bij meerdere service- en telecomproviders is er sprake van een toenemende belangstelling. Rittal heeft eerder standaardisatie ontwikkelingen meegemaakt en geholpen bij de implementatie ervan. Op IT Room Infra komt het team dan ook graag in gesprek met partijen die hiermee aan de slag willen of er – zeer begrijpelijk – eerst meer van af willen weten.

Persoonlijke uitnodiging

Tenslotte: iedereen die echt diep op trends en ontwikkelingen wil ingaan en daarvoor tijdens IT Room Infra te weinig tijd heeft, nodigt Rittal u van harte uit voor het IoT on the Edge congres dat zij op 1 december 2016 organiseert. Wie op de stand zijn gegevens  achterlaat ontvangt van Rittal  een persoonlijke uitnodiging voor dit kenniscongres, de eerste in een serie waarin door internationale deskundigen dieper wordt ingegaan op thema’s als OCP, SaaS, IoT, Industrie 4.0 of Smart Industries en de eisen die dit stelt aan behuizingen, locaties en infra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.